Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας- Κληρικός –εκπαιδευτικός , εφημέριος Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών παν/μίου Αιγαίου Ρόδου.

Τα Δωδεκάνησα είναι διαμάντια μέσα στο Αιγαίο . Ξεχωριστή ομορφιά , ένας ζωγραφικός πίνακας , πίστη, παράδοση ,διαχρονικές αξίες με ανθρώπους της θάλασσας , της αγροτιάς , της βιοπάλης , με ιστορία ατέλευτη , με αδούλωτο πνεύμα για τη λευτεριά . Φιλόξενοι άνθρωποι , αγαπούν το τραγούδι , το χορό , τους θαλασσινούς μεζέδες , την αντίσταση σε κάθε ξενικό που χαλάει την προσήλωσηστο ότι εμείς εδώ είμαστε , εδώ γεννηθήκαμε , εδώ είναι οι τάφοι των προγόνων μας , εδώ και εμείς θα θαφτούμε .Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση , απειλή από όπου κι αν προέρχεται. Ελλάδα το Αιγαίο μας και Ορθοδοξία μοσχοβολάει.
Τα παραπάνω γραφόμενα σκιαγραφούν την παρουσία φυσικών προσώπων και μάλιστα εκκλησιαστικών.

Στο γραφικό , ιστορικό και πανέμορφο νησί των Λειψών Δωδεκανήσου , κοντά στην ιερά νήσο Πάτμο, δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου , που φαίνεται από το λιμάνι της καθώς και η θαυματουργή Παναγιά του Χάρου που γιορτάζει κάθε χρόνο στα εννιάμερα της Παναγίας . Είναι γνωστό ότι η Παναγία κρατάει στα χέρια της τον Εσταυρωμένο Χριστό και ανθίζουν ξερά κρινάκια.

Σπουδαίο όμως, καταλυτικό και για 60 και πλέον χρόνια, τους Λειψούς ομορφαίνει η γλυκειά παρουσία του σεβάσμιου ιερομόναχου και Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου.Στυλοβάτης , Πατέρας στοργικός δημιούργησε ένα θαύμα κτιρίων , ναϋδρίων ,ιατρείων,Μουσείου ,Νηπιαγωγείου, μοναστηριακών Καθισμάτων με κελλιά και χώρους υποδοχής . Κληρικός γεμάτος χαμόγελο . Μπροστάρης στις χαρές και στις λύπες , που παρά τα 90 και πλέον χρόνια του τον κρατάει η Παναγία του Χάρου και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όρθιο , δυνατό , σώο ,έντιμο, υγιή, μακροημερεύοντα.

Έχω την ξεχωριστή ευλογία να τον γνωρίζω από παιδί και χαίρομαι γιατί ο Γέροντας Νικηφόρος είναι κοπή παλιάς γενιάς ευλαβών και αφοσιωμένων κληρικών . Παλιά στόφα , μορφή βιβλική , συγγενής του νέου Οσίου της Πάτμου Αμφιλοχίου Μακρή , συνοδοιπόρος του Γέροντος Παύλου Νικηταρά , του αγίου Γέροντος Γάνου και Χώρας Μητροπολίτου Αμφιλοχίου Τσούκου και άλλων μεγάλων μορφών της Μονής της Πάτμου και άλλων γεροντάδων.

Δύο μεγάλοι Δήμαρχοι με σπουδαία προσφορά και πολυετή θητεία , ο Σπύρος Μπενέτος και ο σημερινός Φώτης Μάγγος , πνευματικά του παιδιά , επικροτούν δημοσίως την προσφορά του . Έχει τιμηθεί δεόντως ο πολυσέβαστος Γέροντας Νικηφόρος από τον Πατριάρχη , την πολιτεία , συλλόγους και Οργανισμούς .Ανέδειξε με συγγραφές βιβλίων την ιστορία , τον πολιτισμό και το μεγαλείο των Λειψών στον εθνικό και εκκλησιαστικό χώρο και όχι μόνον.Συγγραφέας , πνευματικός , δωρητής , ευεργέτης, στολίζει , ομορφαίνει τη ζωή του τόπου του και της εκκλησίας μας . Γλυκύτατος, ειρηνικός , πατέρας στοργικός . Είναι τιμή μας που έρχεται στα πανηγύρια μας και τις εκδηλώσεις μας.Του οφείλουμε την ευγνωμοσύνη μας και την άπειρη αγάπη και προσευχή μας.Η αγιασμένη , πατερική μορφή του δίδαξε γενεές ανθρώπων , βάπτισε, πάντρεψε , κήδευσε, μνημόνευσε, κατήχησε , Ένα φως , μια ηλιακτίδα , μια αισιοδοξία στα όσα βιώνουμε και με μιζέρια , δυστυχώς μεταλαμπαδεύουμε.
Ο γέροντας Νικηφόρος Κουμουνδούρος πάντα αισιόδοξος , με ευχαριστηριακό και δοξολογικό ύφος και ήθος είναι στάση ζωής και πνευματικής ανάπαυλας και ευφροσύνης .Στα πολλά χαρίσματα που κοσμούν την πολύχρονη , έντονη και δημιουργική πορεία της ζωής του είναι και το υγιές φρόνημα και η οξύτητα του πνεύματός του.Ακούραστος μέχρι σήμερα ιερουργεί όπου χρειαστεί και συγγράφει.Τα τελευταία του δύο βιβλία του 2020 είναι γεμάτα γνωμικά , παροιμίες και πνευματικές –πατερικές νουθεσίες .Μια κατάθεση ψυχής , μια σοφία πολύχρονης εμπειρίας ενός σοφού και πολυεδρικού κληρικού που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του.

Το προσφατο βιβλίο του ,Μάίος του 1821 , έχει τον τίτλο < προσδοκώ Ανάσταση Νεκρών> Ένα προσκλητήριο με φωτογραφικό υλικό , με στοιχεία γέννησης , θανάτου και οικογενειακής κατάστασης των ενοριτών του , των πνευματικών του τέκνων , συγγενών και συμπατριωτών του , που έζησαν και κοιμήθηκαν στο ιστορικό και πανέμορφο νησί των Λειψών και την αλλοδαπή .Μια συγκινητική και σοβαρή εργασία που καταδεικνύει το πάθος , το Θείο Έρωτα , το σεβασμό για όσα χρόνια υπηρέτησε και υπηρετεί σε ζώντες και κεκοιμημένους. Οικογένειες που πάντρεψε , βάπτισε, κήδεψε , μνημόνευσε και μνημονεύει.Κληρικοί , μοναχές , ασκητές , οικογενειάρχες επώνυμοι και απλοϊκοί που υπηρέτησε με μεγάλη αγάπη ο πατήρ Νικηφόρος περιλαμβάνονται στο συγκινητικό αυτό και αξιόλογο πόνημά του.
Χαίρεσαι πραγματικά και καμαρώνεις τον άνθρωπο που δεν χάνει το κουράγιο για προσφορά. Έίναι δίδαγμα ζωής για τους νεώτερους ο πατήρ Νικηφόρος Κουμουνδούρος.Πιστεύω ότι η Παναγία του Χάρου και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Ηγαπημένος μαθητής του Κυρίου μας προσφέρουν στον πατέρα Νικηφόρο την μακροζωϊα για όσα πρόσφερε , προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει. Ο γλυκύτατος και ακούραστος παππούλης του Θεού.
THN EYXH TOY NA EXOYME.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.