Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Βίντοβα κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Ακολούθως στρατεύτηκε. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Prizren.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως καθηγητής, τον Οκτώβριο του 1959, εκάρη μοναχός με το όνομα Ειρηναίος στο μοναστήρι της Ρακοβίτσα από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό. Την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην εκκλησία Ružica στο Kalemegdan.

Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο του Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε Πρύτανης της σχολής. Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις, όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.

Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας.

Ο μακαριστός προ του θανάτου του νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι εξαιτίας Covid 19 και είναι χαρακτηριστικό ότι μία μέρα πριν (Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου) μετέβη και ιατρικό προσωπικό από τη Ρωσία για να συνδράμει τους Σέρβους ιατρούς λόγω της επιδείνωσης της υγείας του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.