Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Απόστολος Παύλος» και πραγματοποιήθηκε η πρώτη για το φετινό έτος ομιλία του κύκλου ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξος Λόγος».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα διαλέξεων της Μονής των Δομινικανών όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και την έναρξη των μαθημάτων του Ινστιτούτου και, παράλληλα, την έναρξη του νέου κύκλου ομιλιών «Ορθόδοξος Λόγος». Ακολούθως, έλαβε τον λόγο, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους και τον προσκεκλημένο ομιλητή Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη.

Στην συνέχεια ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης παρουσίασε το πρόγραμμα των μαθημάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος καθώς επίσης και τους διδάσκοντες, οι οποίοι είναι άρτια καταρτισμένοι θεολόγοι, ιερείς των διαφόρων Ορθοδόξων παρουσιών, καθώς και λαϊκοί, που φροντίζουν να καλύψουν κάθε πτυχή της θεολογικής επιστήμης για την καταλληλότερη προετοιμασία των μελλοντικών καθηγητών του ορθοδόξου μαθήματος στα βελγικά σχολεία.

Η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και ο επικεφαλής αυτής, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Βελγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων εκ της αναγνωρίσεως από το Βελγικό Κράτος, έχει την δυνατότητα διορισμού καθηγητών για το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα στα δημόσια σχολεία του Βελγίου. Το προνόμιο αυτό γέννησε την ανάγκη δημιουργίας Ινστιτούτου για τον καταρτισμό των υποψηφίων καθηγητών του μαθήματος, αλλά και κληρικών και κατηχητών. Το Ινστιτούτο λειτουργεί από το έτος 1991 και έχει 2 τμήματα. Ένα στην Γάνδη για τις ανάγκες των φλαμανδόφωνων περιοχών και στις Βρυξέλλες για τις ανάγκες των γαλλόφωνων περιοχών.

Ακολούθως, παρουσίασε τον εκλεκτό προσκεκλημένο ομιλητή Ιερομόναχο Ιάκωβο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Χαίρετε, κρατάτε την πίστη και κάντε απλά πράγματα για τον Θεό», ρητό του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα, όπου ο πατήρ Ιάκωβος είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει λεπτομερέστερα κάποιες πτυχές του θέματος αλλά και του βίου του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ελισαίο για την ευλογία του να έρθει ο πατήρ Ιάκωβος ως ομιλητής στην Συνάντηση της Νεολαίας της Benelux και του κύκλου ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως «Ορθόδοξος Λόγος», όπως και τον πατέρα Ιάκωβο για τον κόπο του να έλθει στο Βέλγιο κομίζοντας την αγάπη του και την εμπειρία του από την ζωή του ως υποτακτικός του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, καθώς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν την εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέλος, υπενθύμισε την μεγάλη εκδήλωση βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, η οποία οργανώνεται από την Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βέλγιο, στις 28 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30 και θα λάβει χώρα στο Θέατρο W:Halll – Centre Culturel de Woluwe-Saint-Pierre, υπό τον τίτλο «Η Παναγία των Ύμνων – Ύμνοι, χοροί και τραγούδια των Ελλήνων προς την Θεοτόκο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.