Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2021 στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Πράσινη Ορθοδοξία και παράλληλες δράσεις», το οποίο υλοποιείται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.

Το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία μιας πρότυπης «πράσινης ενορίας» στον Βόλο (Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας), ως έναυσμα για τη δημιουργία δικτύου κλιματικά ουδέτερων ορθοδόξων ενοριών, μέσω της παραγωγής ενημερωτικού υλικού, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της ενορίας και της εγκατάστασης μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, που θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες παρεμβάσεις ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης σε επίπεδο κτιριακής υποδομής και λειτουργίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε, με βιντεοσκοπημένο Μήνυμά του στην έναρξη της εκδήλωσης και μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρατήρησε ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί «συμβολή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που ο Θεός μας χάρισε.

Οι άνθρωποι της Εκκλησίας γνωρίζουμε πολύ καλά να εκτιμήσουμε, να αγαπήσουμε και να λειτουργήσουμε το περιβάλλον. Εξ άλλου, δεν υπάρχει ιερή Ακολουθία στην οποία να μην υπάρχει αναφορά και δέηση γι’ αυτό το δώρο του Θεού. Δυστυχώς, όμως, ο άνθρωπος, στην πορεία της ιστορίας φέρεται με τρόπο κατακτητικό προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην καταστροφή του. Το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ενημέρωσης και δράσεων, προκειμένου να μειώσουμε την καταστροφική δράση του ανθρώπου στο περιβάλλον και να αναδείξουμε τη δημιουργία του Θεού και τα καλά που προσφέρει σε όλους μας. Το αποτέλεσμα της δράσης μας θα είναι ένα δώρο στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε το περιβάλλον».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη για την πρωτοβουλία και ευχαρίστησε την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών για τη συμβολή της στην έναρξη αυτής της συνεργασίας, καθώς και την ενορία της Ευαγγελιστρίας, στο πρόσωπο του Προϊσταμένου της Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι ο λαός της περιοχής θα συμβάλει ώστε «η ενορία της Ευαγγελιστρίας να γίνει πρότυπη για την προστασία του περιβάλλοντος, ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ενορίες».

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, παρουσίασε τα βασικά βήματα υλοποίησης της «πράσινης ενορίας», ενώ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως: έκδοση ενημερωτικού υλικού για την οικολογική ευαισθητοποίηση των ενοριτών, οργάνωση σχολικού διαγωνισμού συγγραφής δοκιμίου για την κλιματική αλλαγή σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας, διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ενορίας με σκοπό την ενημέρωση και εμπλοκή των ενοριτών σε συγκεκριμένες δράσεις, τη διοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και κλιματική αλλαγή» τον Οκτώβριο του 2021 (εν όψει της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, 2021 United Nations Climate Change Conference).

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία εξειδικευμένου ιστολογίου (greenorthodoxyvolos.wordpress.com), στο οποίο δημοσιεύονται επίκαιρα κείμενα, ειδήσεις κλπ. για την περιβαλλοντική δραστηριοποίηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στη σχετική συζήτηση παγκοσμίως.

Τέλος από τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, «Ορθόδοξη Μαρτυρία» θα λάβουν χώρα μηνιαίες εκπομπές περιβαλλοντικού περιεχομένου, όπου εκλεκτοί καλεσμένοι θα συνομιλούν με τον διευθυντή του σταθμού, Νίκο Βαραλή για θέματα που αφορούν στην κλιματική κρίση και τον ρόλο της Εκκλησίας για την αντιμετώπισή της.

Στη συνέχεια προβλήθηκε σύντομη παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις πνευματικές αιτίες της οικολογικής κρίσης και στην ανάγκη ο άνθρωπος να αντιδράσει άμεσα προστατεύοντας τη δημιουργία του Θεού.

Ακολούθως η κ. Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς, αναφέρθηκε σε όψεις της κλιματικής κρίσης, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον του πλανήτη και την επιβίωση του ανθρώπου. Τέλος προβλήθηκε ένα ακόμη βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν απόψεις γύρω από τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τους ενορίτες, με σκοπό τη διευκρίνιση επιμέρους σημείων του προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος των δράσεων, ενώ τονίστηκε η αναγκαία συμβολή όλου του πληρώματος της ενορίας στην επιτυχία του προγράμματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.