Εντείνεται η αγωνία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Πως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές το τετ α τετ Μητσοτάκη με τους τα μέλη της ΔΙΣ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πλειονότητα των ιεραρχών θα συνεισφέρει με μεγαλύτερη ένταση στην προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για πρώτη φορά με την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά, οι επικεφαλής της Εκκλησίας παρέμειναν αμετακίνητοι στην άρνησή τους να συμβάλλει η Εκκλησία με οποιοδήποτε τρόπο στην άκρως αναγκαία τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, στάση η οποία εντείνει την αγωνία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς της πανδημίας μεσω της συρροής πιστών στους ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αξιολογεί ως θετικό στοιχείο την παραδοχή που φέρονται να έκαναν αρκετοί ιεράρχες ότι μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν αντιεμβολιαστικές «νησίδες» καθώς και την εκ μέρους τους θετικής ανταπόκρισης στην έκκληση του πρωθυπουργού να «βάλουν πλάτη» ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά και στις οποίες η Εκκλησία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες.

Εξίσου θετική χαρακτηρίζει την απόφαση της Ιεραρχίας για περισσότερες λειτουργίες τις εορταστικές μέρες, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των πιστών εντός των ναών.

Σε ό,τι αφορά την εντύπωση που καλλιεργήθηκε ότι η Εκκλησία ζητεί πρόσθετες προσλήψεις, κυβερνητικές πηγές, μνημόνευαν χθες την διευκρίνιση του ίδιου του αρχιεπισκόπου ότι ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, προσθέτοντας ότι το ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται,

«Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, με τα μεν κρούσματα να μειώνονται και τους εμβολιασμούς να αυξάνονται και από την άλλη πλευρά το ιικό φορτίο να παραμένει υψηλό.

Η εικόνα αυτή, είναι προφανές ότι προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς, με την αγωνία και την αβεβαιότητα να τροφοδοτείται και από τον άγνωστο Χ της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, μέχρι στιγμής οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και οι ειδικοί βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με άλλες χώρες της Ε.Ε, προκειμένου να έχουν ευρύτερη εικόνα για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σε σχέση με την αφρικανική μετάλλαξη. Κατά τις ίδιες πηγές, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι καταγράφεται αύξηση στις νοσηλείες, όχι όμως και αντίστοιχη αύξηση στους θανάτους.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, στην αντίστροφη μέτρηση για την εορταστική περίοδο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το τέταρτο, σφοδρό κύμα της πανδημίας, βρίσκεται στην αρχή της αποδρομής του και ως τούτου, το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τα Χριστούγεννα είναι να αποτραπεί ένα πέμπτο κύμα, με ή χωρίς την αφρικανική μετάλλαξη.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αρκεί μία μικρή θρυαλλίδα για να αναζωπυρωθεί και πάλι με μεγάλη ένταση η πανδημία» σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Μετά την επιβολή προστίμου, πάντως, καταγράφεται κινητικότητα στα εμβολιαστικά κέντρα, με κατά μέσο όρο 12.000 άτομα, ηλικίας άνω των 60 ετών, να προσέρχονται καθημερινά. Αν ο σημερινός ρυθμός δεν ανακοπεί, τότε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 340.000 επιπλέον πολίτες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.