Σχόλιο του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Η έγκυρη και έγκριτη εφημερίδα των Ιωαννίνων » Πρωινός Λόγος» στο σημερινό φύλλο της στη σελ.3,δημοσίευσε το σχόλιο που αναδημοσιεύουμε φωτογραφικά, το οποίο αναφέρεται στην Μητρόπολη Παραμυθίας και στα όσα τεκταίνονται εκεί ,λόγω των προβλημάτων που έχει εκ του γήρατος ,ο συνετός και ήπιος Ιεράρχης κ. Τίτος.
Δεν θα σχολιάσουμε την κατάσταση ούτε και θα αναφερθούμε στα όσα πληροφορούμαστε ότι συμβαίνουν στην ακριτική αυτή Μητρόπολη !

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Σουλίου έδωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μιά μικρή γεύση της κατάστασης! Και μένουμε σε αυτό!

Μάλιστα δεν θα προβαίναμε στη δημοσίευση αυτή αν δεν παίρναμε αφορμή από το θέμα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των φημών που ακούστηκαν και είδαν το φώς της δημοσιότητας, περί παραίτησης του Γέροντα Θεσσαλονίκης Ανθίμου!

Φήμες οι οποίες ευθύς ως ετέθησαν υπόψη του Γέροντα Ιεράρχη, τις διέψευσε αστραπιαίως, επικοινωνώντας προσωπικά ο ίδιος με τους δημοσιογράφους και όχι μέσω υποβολέων ή ανθρώπων που τον περιβάλλουν! Και τούτο διότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος έχει συναίσθηση των πραγμάτων και διαθέτει την ικανότητα να λύνει μόνος του τα θέματα που τον αφορούν! Δυστυχώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τον Γέροντα Παραμυθίας Τίτο. Και οι δύο Ιεράρχες εξελέγησαν το 1974, επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ωστόσο είμαστε από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας πρέπει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου οι Μητροπολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα να τους εκμεταλλεύονται τα περιβάλλοντα που είναι κοντά τους και κατευθύνουν τα νήματα παρασκηνιακά!

Αυτό δεν είναι σωστό και δεν το επιτρέπει η γνήσια εκκλησιολογία που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποτελεί τον μοναδικό σύμβουλο κάθε Αρχιερέως έως τας δυσμάς του βίου του!

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος για παράδειγμα, για τον οποίο δημιουργήθηκε τεχνιέντως αυτός ο θόρυβος περί παραίτησης, μπορεί να είναι κάποιας ηλικίας αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του!

Λειτουργεί και κηρύττει ανελλειπώς κάθε Κυριακή αλλά και σε κάθε εορτή! Σε αντίθεση με τον Παναγιώτατο Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο Σεβ. Παραμυθίας Τίτος, ο οποίος ποιμαίνει μία μικρότερη μεν, αλλά εξίσου σημαντική και ευαίσθητη σε εθνικά θέματα Μητρόπολη, έχει μειώσει προ πολλού τις δραστηριότητές του και δεν παρίσταται σε κάθε εκδήλωση! Μάλιστα στις εκδηλώσεις του Σουλίου συνέβησαν διάφορα ευτράπελα τα οποία δεν συνάδουν με το επίπεδο και τη σοβαρότητα του Σεβ. Παραμυθίας Τίτου!

Και ασφαλώς δεν είναι μόνον ο Σεβ. Παραμυθίας με τέτοια προβλήματα! Υπάρχουν αρκετοί Αρχιερείς που αδυνατούν να λειτουργήσουν πλέον αλλά και να ανταποκριθούν στα ποιμαντικά τους καθήκοντα! Ιεράρχες προχωρημένης ηλικίας αλλά και νεώτεροι!

Μάλιστα ένας εξ αυτών– που θα μείνει γνωστός στην ιστορία για την τάση του και την εμμονή του να δικάζει, δηλ.ως δικομανής– αυθαιρετεί κάνοντας χρήση και κατάχρηση των νόμων, των διατάξεων και των κανονισμών των Συνοδικών Δικαστηρίων κατά το δοκούν, λες και είναι …νομοθέτης!

Συνοψίζοντας θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο εκφράζω εδώ και πολλά χρόνια:θέλει άλλη προσέγγιση και αντιμετώπιση ένας Ιεράρχης που είναι απλά Γέροντας και εντελώς διαφορετική ένας Ιεράρχης που δεν μπορεί, δεν δύναται πλέον να ανταποκριθεί πλήρως στα λειτουργικά, διοικητικά και ποιμαντικά γενικώς καθήκοντά του!

Και το καθήκον αυτό για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μη συμβαίνουν πίσω από την κουίντα των πραγμάτων τερατουργήματα και ατασθαλίες, επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο την κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας μας , δηλαδή την Ιεραρχία και ασφαλώς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ως Πρόεδρο αυτής! Είμαστε όντως,εν αναμονή εξελίξεων…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.