H μετάλλαξη VUI 202012/01 (τα αρχικά σημαίνουν Μετάλλαξη υπό Έρευνα, έτος 2020, 12ος μήνα του έτους, μετάλλαξη 01) ανιχνεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κεντ της Αγγλίας και έκτοτε έχει εξαπλωθεί κυρίως στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη συνδέεται άμεσα με την έξαρση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 που παρατηρείται της τελευταίες εβδομάδες στη χώρα.

Πράγματι έως τις 13 Δεκεμβρίου είχαν εντοπιστεί 1.108 άτομα στην Αγγλία που ήταν φορείς της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό όμως που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία είναι το γεγονός πως και άλλες χώρες αναφέρουν κρούσματα που προκαλούνται από τη νέα μετάλλαξη. Ήδη η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Νότια Αφρική έχουν εντοπίσει φορείς της VUI 202012/01, οδηγώντας τες να κλείσουν τα σύνορά τους σε άτομα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ποιους «προτιμά» η νέα μετάλλαξη

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η μετάλλαξη παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αγγλία αφορά κυρίως αυτή την ηλικιακή ομάδα. Επίσης μεταξύ των 20 περιπτώσεων της VUI 202012/01 που εντοπίστηκαν στην Ουαλία ο μέρος όρος ηλικίας των ατόμων ήταν τα 41 έτη ζωής σε ομάδα ανθρώπων 11-71 ετών που εξετάστηκαν.

Χθες ο καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκινσον και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG) του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστήριξε πως «υπάρχει μια ένδειξη ότι έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά. Δεν έχουμε καθορίσει την αιτία, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα.

Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής».

Ενώ η καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ, μέλος της NERVTAG, εξήγησε ότι μια από τις αλλαγές που παρατηρούνται στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αφορούν τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι τα παιδιά «είναι ενδεχομένως εξίσου ευαίσθητα σ’ αυτόν τον ιό όσο και οι ενήλικες».

Επηρεάζει η μετάλλαξη τη μετάδοση του ιού;

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σε κορύφωση στην Ευρώπη, ευλόγως η νέα μετάλλαξη προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, ξεκαθάρισε ότι «μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο μας προστατεύει από το νέο στέλεχος του ιού, ωστόσο αν χρειαστεί και δεν είναι επαρκές, τότε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει έτοιμο ένα εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες».

Ο Sahin ωστόσο πιστεύει ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, αλλά όπως πρόσθεσε «θα το ξέρουμε σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα όταν θα λάβουμε τα νέα δεδομένα».

«Η πιθανότητα να λειτουργεί το εμβόλιο μας… είναι σχετικά υψηλή», κατέληξε ο CEO της BioNTech.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.