Κατά την τοποθέτησή της η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως είπε, επικαλούμενη και την τελευταία ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, πρόκειται για σπάνια περιστατικά και δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις η συχνότητα και οι θάνατοι 2 στο ένα εκατομμύριο, ενώ σε αντιδιαστολή η πιθανότητα θανάτου απ’ τη νόσο είναι «συντριπτικά μεγαλύτερη». Όπως ανέφερε η συχνότητη αυξάνεται σε 23-35 ανά εκατομμύριο σε άτομα 30-39 ετών και είναι πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία.

Είπε ακόμα ότι η νόσος Covid-19 αυξάνει έως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων του εγκεφάλου και σημείωσε ότι είναι συντριπτικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου από τη νόσο παρά από θρόμβους μετά τον εμβολιασμό.

Επίσης, τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών είπε ότι «είναι πολύ πρόωρο» να το συζητάμε στην παρούσα φάση και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες αλλά και οι εγκρίσεις των φαρμάκων.

Την Τετάρτη φτάνουν στη χώρα μας οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, όπως έκανε γνωστό κατά τη σημερινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, αφού ανέφερε ότι ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια, ενημέρωσε ότι από τις 16 έως τις 19 Απριλίου θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ανάλογα με το νόσημα.

Ακολούθως, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου για τα άτομα 50-54 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.200.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 743.000 είναι και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 7% επί του συνόλου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.