Σε νέα φάση μπαίνει πλέον το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» καθώς από την Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολισμούς της ηλικιακής ομάδας 40-44, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 με AstraZeneca.

Ήδη οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση ηλικίας 30- 39 ετών λαμβάνουν από το απόγευμα της Δευτέρας στο κινητό τους τηλέφωνο μηνύματα για την οριστικοποίηση των ραντεβού τους μέσω του emvolio.gov.gr, του κοντινότερου ΚΕΠ ή φαρμακείου.

Δείτε το μήνυμα
emvolio-sms

Τα προγραμματισμένα ραντεβού που δίνονται στους ασφαλισμένους ξεκινούν μάλιστα από την Μεγάλη Τρίτη στις 08.00 το πρωί. Δείτε το σχετικό μήνυμα

emvoliasmos-nigrita

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Μαΐου ενεργοποιούνται επιπλέον 1.500 εμβολιαστικά κέντρα ενώ στις στις 5 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με τον εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν πραγματοποιηθεί 2.883.199 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, έχουν γίνει 2.032.100 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 851.099 εμβολιασμοί 2ης δόσης.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς

Σταθεροποίηση της πανδημίας και τάσεις ήπιας, αλλά βασανιστικά αργής αποκλιμάκωσης αναδεικνύουν και σήμερα Μεγάλη Δευτέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα 1.317 νέα κρούσματα έρχονται ως αποτέλεσμα του παραδοσιακά χαμηλού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων της Κυριακής (22.373 εκ των οποίων οι 6.044 μοριακοί και οι 16.329 rapid), ελαφρώς μειωμένα από τα 1.607 της προηγούμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται και από το βράδυ της Δευτέρας μπήκαν στη μάχη του εμβολιασμού και οι νέοι 30-39 ετών, με τον στόχο της κυβέρνησης για 3.000.000 εμβολιασμούς να παίρνει σάρκα και οστά τις αμέσως επόμενες ημέρες (βρισκόμαστε ήδη στους 2.870.000). Το σχέδιο, μάλιστα, προβλέπει έως και 5.000.000 εμβολιασμούς στα τέλη Μαΐου, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του απαραίτητου τείχους ανοσίας, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα απομακρύνει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας.

Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson – Ευελιξία στις δόσεις του Astrazeneca

Στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων των Johnson & Johnson (J&J) και Astrazeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson θα γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα.

«Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στο σκεύασμα της Astrazeneca, έπειτα από την απόφαση για χορήγησή του σε ανθρώπους 30-39 ετών (αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα), ανακοινώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.