Όπως μας πληροφορεί η Μητρόπολη Λευκάδος

Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018, εορτή της Συνάξεως του Αγίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς, πλαισιούμενος από τον πρόεδρο του ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής, Αιδεσ/τατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Πανογιώργο Κτενά και τους διακόνους π. Χριστοφόρο Αραβανή, μέλος του ηγουμενοσυμβουλίου και π. Βασίλειο Αρβανίτη.

Πλήθος πιστών προσήλθε στην Ιερά Μονή και κατέκλυσε το καθολικό, μεταξύ των οποίων ο κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Λουκία Κατωπόδη.

Πριν το πέρας της Θ. Λειτουργίας μίλησε ο π. Πανογιώργος Κτενάς, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Μονής, στις δραστηριότητες της και στα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν την τελευταία εικοσαετία, εξηγώντας πώς έφθασε η διαλυμένη και κατεστραμμένη Ιερά Μονή, μετά από δεκαετίας ερήμωσης και φθορά, να μπορεί σήμερα να λειτουργεί κανονικά και να υποδέχεται τους ευλαβείς προσκυνητές.

Αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον και την πατρική αγάπη του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου για το μοναστήρι, για τα έργα που έγιναν ήδη κατά την διάρκεια της δεκαετούς αρχιερατείας του, αλλά και για τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν, προκειμένου η Ιερά Μονή να επανδρωθεί με ολιγομελή μοναστική αδελφότητα, να λειτουργεί καθημερινώς και να υπάρχει ως όαση πνευματική, που θα προσφέρει αναψυχή στους δοκιμαζομένους ανθρώπους της εποχής μας.

Από το 1996, που ξαναλειτούργησε η Ιερά Μονή, ύστερα από πολλές δεκαετίες εγκατάλειψης, πραγματοποιήθηκε η στερέωση και αποκατάσταση του ετοιμόρροπου καθολικού, με τη βοήθεια της τότε κοινότητος Καρυάς, ηλεκτροδοτήθηκε με τη βοήθεια του πρώην βουλευτού, αειμνήστου Γεωργίου Κτενά, υδροδοτήθηκε, ενώ κατασκευάστηκε και ένα κελί, πάνω από την κεντρική είσοδο της Ιεράς Μονής.

Με την έλευση του νέου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεοφίλου (2008) αρχίζει μια νέα περίοδος αναδημιουργίας, σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Σεβασμιώτατος για τα μοναστήρια της Λευκαδος, τα οποία, εκτός της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, ήταν εγκαταλελειμμένα. Για το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Καρυάς, έγινε η επίσημη ανασύσταση με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ο διορισμός Ηγουμενοσυμβουλίου και η κουρά του πρώτου μοναχού π. Χριστοφόρου Αραβανή. Εκπονήθηκε πλήρης μελέτη για όλο το κτιριακό συγκρότημα και τα κελιά, με τη βοήθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας επί νομαρχίας κ. Κων. Αραβανή. Αποκαταστάθηκε η ΝΔ πτέρυγα και διαμορφώθηκαν δύο ακόμη κελιά, στον πρώτον όροφο, ενώ στο ισόγειο κατασκευάστηκε κουζίνα και μικρό αρχονταρίκι.

Προγραμματίζεται ήδη και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για την αναστήλωση της δυτικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής. Στο ισόγειο θα διαμορφωθεί κουζίνα και μεγάλο αρχονταρίκι για την άνετη υποδοχή των προσκυνητών, ενώ στον πρώτο όροφο θα υπάρχει το Συνοδικό και το Ηγουμενείο. Η δαπάνη για τα έργα αυτά είναι μεγάλη και καλούμε τους πιστούς Χριστιανούς να βοηθήσουν το κατά δύναμιν, για την ολοκλήρωσή τους.

Ο π. Πανογιώργος Κτενάς, κλείνοντας, ευχαρίστησε πρώτα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόφιλο για το ουσιαστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον του για το μοναστήρι και για την μεγάλη προσφορά του στην αναστήλωση. Ο ίδιος, η μητέρα του και η οικογένειά του, αλλά και προσωπικοί γνωστοί του, έχουν προσφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά και πολλά χρήσιμα αντικείμενα, ενώ διαθέτει για το έργο της αναστήλωσης της Ι. Μονής διάφορα χρηματικά ποσά που του προσφέρουν οι πιστοί για να διαθέσουν κατά την κρίση του.

Επίσης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον παριστάμενο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας κ. Θεόδωρο Χαλικιά για την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι, που διευκόλυνε την πρόσβαση των προσκυνητών.

Ευχαρίστησε ακόμη τους ευσεβείς και φιλομόναχους πιστούς, για την βοήθεια που προσέφεραν μέχρι τώρα από το υστέρημά τους συνήθως. Επίσης, τους ιεροψάλτες που έρχονται και ψάλλουν αφιλοκερδώς στο μοναστήρι, και ιδιαιτέρως τον καλλίφωνο και μουσικά κατηρτισμένο, πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Καρυάς, κ. Δημήτριο Αν. Στραγαλινό, τέως Λυκειάρχη, ο οποίος για πολλές δεκαετίες ψάλλει αφιλοκερδώς.

Ευχαρίστησε, τέλος, τα λοιπά μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου (Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, γραμματέας, κ. Ιωάννης Αντ. Δουβίτσας, ταμίας και μέλη οι Διάκ. Χριστοφόρος Αραβανής και κ. Πέτρος Ιω. Κτενάς) και τις οικογένειες τους που εργάζονται αόκνως για να είναι η Ιερά Μονή σε καλή κατάσταση.

Στην προσλαλιά του, ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος αναφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον βίο και το κήρυγμά του, αλλά και στην ανάγκη να επαναλειτουργήσει το μοναστήρι του κανονικά και τακτικά, ως πόλος έλξης φιλοθέων ψυχών που θα δοξολογούν καθημερινά τον Θεό, θα τιμούν τον Τίμιο Πρόδρομο και θα διακονούν τους ευλαβείς προσκυνητές και κάθε εμπερίστατο άνθρωπο. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν μέχρι τώρα στην πορεία της Ι. Μονής προς την επαναλειτουργία της και προέτρεψε τους πιστούς να εξακολουθούν να συμβάλλουν στην αναστήλωσή της.

Γίνεται, τέλος, γνωστό ότι η Ιερά Μονή παραμένει σήμερα ανοικτή κάθε Δευτέρα απόγευμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οπότε ψάλλεται και η ακολουθία του Εσπερινού. Από τώρα με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, θα τελείται και η Θεία Λειτουργία και μία Κυριακή κάθε μήνα.

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, το απόγευμα θα ψαλεί Αρχιερατικός εσπερινός και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος θα ευλογήσει και θα κόψει την Αγιοβασιλόπιτα της Ιεράς Μονής. Θα ακολουθήσει η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς για την οικονομική ενίσχυση της Ιεράς Μονής. Θα κληρωθούν πέντε γαλοπούλες. Διατίθενται λαχνοί στην τιμή των πέντε ευρώ.

Κατά τον εσπερινόν αυτόν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας θα φέρει στο μοναστήρι εμβάδα (παντόφλα) ευλογημένη στο ιερό σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του εν Ζακύνθω, προσφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου. Το ιερό αυτό κειμήλιο θα αποθησαυρισθεί μονίμως στην Ιερά Μονή προς ευλογίαν των πιστών.

Ευχόμεθα ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής του Κυρίου μας, να βοηθούν και να αγιάζουν όλους τους ευσεβείς δωρητές της Ιεράς Μονής, τους επισκέπτες και προσκυνητές αυτής, χαρίζοντας αγάπη, ειρήνη και υγεία σε όλους και προστατεύοντας την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Εμβάδα ευλογημένη στο ιερό σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου στη Μονή Προδρόμου στο Λιβάδι Καρυάς

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.