Έχοντας απέναντί της τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, τον άνθρωπο που της επιτέθηκε άσεμνα, όπως κατήγγειλε, στην τρυφερή ηλικία των 16 χρονών, η 57χρονη σήμερα παραπονούμενη, με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, όσα υποστηρίζει πως βίωσε στα χέρια του.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν ανοικτή στο κοινό, κάτι που συνηθίζεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις σε τέτοιες υποθέσεις, αφού έπειτα από επιθυμία της 57χρονης, δεν υποβλήθηκε αίτημα για δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας, εξάλλου, έξω από το Δικαστήριο βρίσκονταν, κρατώντας πανό και πλακάτ, μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην παραπονούμενη.

Η 57χρονη αρχικά διάβασε ενώπιον του Δικαστηρίου τη γραπτή κατάθεση που έδωσε στις 21 Μαρτίου του 2021 στην Αστυνομία και ακολούθως εξετάστηκε από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής. Σε πολλά σημεία της μαρτυρίας της, ξέσπασε σε λυγμούς, αναφέροντας πως αυτό που επιθυμεί είναι η τιμωρία του τέως ανώτερου Ιεράρχη.

Όπως ανέφερε, μεγάλωσε στη Λάρνακα και καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Τον Σεπτέμβριο του 1981, απεβίωσε από καρκίνο ο πατέρας της και ένας γείτονας της οικογένειας, προέτρεψε τη μητέρα της να τη στείλει στον Μητροπολίτη Κιτίου, για να λάβει βοήθημα 200 λιρών που δινόταν σε ορφανά, για να βοηθηθεί η οικογένεια.

«Όταν πήγα, πήρε το τηλέφωνό μου για να με πάρει να ξαναπάω. Κάθισα σ’ ένα βυσσινοκόκκινο καναπέ και έκατσε δίπλα μου. Με άγγιζε στα χέρια και όταν πήγα σπίτι είπα στη μητέρα μου πως αυτός ο άνθρωπος συμπεριφέρεται παράξενα και ότι κάτι δεν μου αρέσει. Η μάμα μου είπε μου τότε, «αυτός είναι άνθρωπος του Θεού, να μην λέεις έτσι»», είπε ενώπιον του Δικαστηρίου η παραπονούμενη.

Τη δεύτερη φορά που μετέβη στο γραφείο του, σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή της, την αγκάλιασε στον καναπέ και της έδειξε φωτογραφίες σε τελεφερίκ στην Ελβετία, όπου ήταν ο ίδιος χωρίς ράσα αγκαλιά με δύο γυναίκες. Κάθε φορά που πήγαινε στο γραφείο του (σ.σ. σύνολο πέντε), όπως ανέφερε, ο Μητροπολίτης Κιτίου, κλείδωνε με ένα κουμπί την πόρτα και της έλεγε πως δεν ήταν έτοιμα τα χρήματα και πως έπρεπε να ξαναπάει.

Την πέμπτη φορά που πήγε, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, την περίμενε στην είσοδο και αφότου την αγκάλιασε, τη μετέφερε από τις σκάλες της Μητρόπολης στο γραφείο του.

Όπως υποστήριξε, «κλείδωσε την πόρτα, μου είπε να κάτσω και με ρώτησε εάν θέλω κάτι να πιω. Είπα όχι και ήρθε και έκατσε δίπλα μου. Ακολούθως με έσπρωξε από τους ώμους και έπεσα προς τα πίσω. Αυτός έπεσε από πάνω μου και έβαλε τα χείλη του στα δικά μου. Εγώ άρχισα να φωνάζω υστερικά, «άνοιξε μου να φύω, άνοιξε μου να φύω». Αυτός έβαλε το χέρι του στο στόμα μου, για να μην ακούονται οι φωνές και με το χέρι του άρπαξε το πόδι μου, για να μην κλωτσήσω».

Τότε, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, την άφησε, της είπε «ό,τι έγινε να μείνει μεταξύ μας» και της άνοιξε την πόρτα και έφυγε. «Εγώ δεν ήξερα πώς φιλούν, δεν είχα καμιά εμπειρία μέχρι τότε, ήμουν μωρό. Ένιωθα ότι θα κάνω εμετό. Ένιωθα πως δεν ήταν μόνο ο ίδιος που έπεσε πάνω μου, αλλά ολόκληρη η Μητρόπολη».

«Εμούνταρε με ο Μητροπολίτης»

Στη διαδρομή προς το σπίτι της, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Δικαστήριο η 57χρονη, ήταν σε κατάσταση αλλοφροσύνης και έκλαιγε. Όταν έφτασε στο σπίτι της, η μητέρα της, όπως είπε, έφερε παθολόγο που της χορήγησε ηρεμιστική ένεση. Ακολούθως τους είπε “εμούνταρε με ο Μητροπολίτης”.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος, σύμφωνα με τη γυναίκα, συνέχισε να παίρνει στο σπίτι της και η μητέρα της του είπε πως εάν δεν σταματήσει θα τον καταγγείλει. Η αδελφή της, εν τω μεταξύ, προσποιούμενη την ίδια, όπως είπε, πήρε τηλέφωνο τον Μητροπολίτη και τον ηχογράφησε. Η κασέτα διαβιβάστηκε σε δικηγόρο και σε εφημερίδα, ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε, όπως είπε στο Δικαστήριο, αφού τους έλεγαν ότι δεν μπορεί να σταθεί η υπόθεση και το μόνο που θα κατάφερναν ήταν να «βγει το όνομα της μιτσιάς».

Ανάμεσα σε λυγμούς, η 57χρονη ανέφερε στο Δικαστήριο ότι έπαθε κατάθλιψη μετά το περιστατικό και πως τη βασανίζει μέχρι σήμερα. «Έχει τόσα χρόνια, πιστέψετέ με, είναι σαν το βίντεο στο μυαλό μου, δεν χάθηκε ούτε στιγμή. Δεν είναι οι ισχυρισμοί μου, το βίωσα αυτό. Μακάρι να μην το βίωνα. Ήμουν μωρό και αυτός ο άνθρωπος το εκμεταλλεύτηκε».

Κληθείσα να πει γιατί αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία έπειτα από 40 χρόνια, ανέφερε πως αρχικά την επηρέασαν οι καταγγελίες που έγιναν από το κίνημα #metoo. Όταν δε είδε στα ΜΜΕ την καταγγελία άλλης μίας γυναίκας εναντίον του τέως Κιτίου, πήρε τη μεγάλη απόφαση να μιλήσει στον γιο της. «Όταν άρχισα να του το λέω, λέει μου, “μάμα ξέρω το, σε άκουσα να το λέεις στο τηλέφωνο πριν χρόνια. Πρέπει να κάνετε κάτι να τον σταματήσετε”».

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της η 57χρονη, κλήθηκε να υποδείξει εάν είναι μέσα στην αίθουσα ο άνθρωπος που καταγγέλλει. Βάζοντας τα κλάματα, σήκωσε το χέρι και δείχνοντας τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου, είπε «αυτός είναι».

Σημειώνεται ότι ο τέως Κιτίου, παρακολουθούσε ατάραχος την κατάθεση της παραπονούμενης. Έχασε την ψυχραιμία του, ωστόσο, όταν μετά το πέρας της διαδικασίας, γυναίκα φώναξε προς το μέρος του «αίσχος και ντροπή» με τον ίδιο να απαντά «δική σας είναι» και τον οδηγό του να φωνάζει «εσάς είναι η ντροπή».

Η δικαστική διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα, με την αντεξέταση της παραπονούμενης από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Μιχάλη Πική.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.