Επί τη εορτή και μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, 25 Οκτωβρίου 2017, χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Ταταούλων.

Ο Πατριάρχης προσήλθε με όλη την ακολουθία του και με την παρουσία του λάμπρυνε την εορτή της Κοινότητάς μας. Ο Μέγας Εσπερινός τελέστηκε με σεμνοπρεπή μεγαλοπρέπεια.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Ταταούλων, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και ο Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας. Ακόμη παρευρέθησαν ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη κ. Γιώργος Γαϊτάνης, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της ΜτΧΕ, ο εορτάζων Πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων κ. Δημήτριος Ζώτος, επικεφαλής της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας, παράγοντες άλλων Κοινοτήτων της Πόλης και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό. Παλαιοί Ταταυλιανοί απόφοιτοι της Αστικής Σχολής, αλλά και άλλοι Πολίτες εξ Ελλάδος ήταν μεταξύ των προσκυνητών.

Τον θείο λόγο κήρυξε από άμβωνος ο Πανοσιολ. Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Νήφων, ο οποίος γλαφυρά και εκλαϊκευμένα αναφέρθηκε στο Συναξάρι του Αγίου και στα μαρτύριά του. Έψαλαν εμμελέστατα οι Πατριαρχικοί χοροί μαζί με τους ψάλτες του Ναού.

Κατά την Απόλυση τον λόγο έλαβε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Σεβ. κ. Γεννάδιος, ο οποίος με εγκάρδια λόγια καλωσόρισε τον Πατριάρχη λέγοντας ότι μας εμπνέει διαχρονικώς και μας παροτρύνει εδώ και 26 χρόνια με την θαυμαστή Πατριαρχία του.

Εξέφρασε την λύπη του για τα δεινά και τα μαρτύρια των ανθρώπων και των Χριστιανών σε πολλές ταραγμένες περιοχές του πλανήτη μας, συγκρίνοντας αυτά με την εποχή των διωγμών. Επικαλέστηκε τις μεσιτείες του Αγίου Δημητρίου για την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Πατριάρχης λαβών τον λόγο, ευθύς εξ αρχής ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ταταούλων κ. Δημήτριο Ζώτο και όλη την Εφοροεπιτροπή, επαινώντας το επιτελούμενο έργο, απαριθμώντας μάλιστα τις διάφορες πρωτοβουλίες της Κοινότητας και εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήριά του και την πατριαρχική ευαρέσκεια. Ευχήθηκε έτη πολλά εν υγεία στον Προέδρό μας και κάθε καλό στην οικογένειά του.

Μίλησε επί μακρόν για τις παγκοσμίου κλίμακος πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την καθολική αναγνωρισιμότητα, που εκφράζεται με τις πολλαπλές προσκλήσεις προς το πρόσωπό του για ομιλίες και διαλέξεις σε συνέδρια σε όλο τον πλανήτη. «Να είστε υπερήφανοι», είπε απευθυνόμενος στους Πολίτες πιστούς, «που είσθε το άμεσο ποίμνιο της Μητέρας Εκκλησίας και σας παρακαλώ να προσεύχεστε για το καλό του Πατριαρχείου και της Ομογένειας». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά:

«Δεν με καλούν γιατί είμαι ο Βαρθολομαίος, αλλά γιατί είμαι ο Επίσκοπος όλων των Ορθοδόξων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σέβονται άπαντες τον θεσμό και την προσφορά του στον άνθρωπο».

Μετά τον εσπερινό ο Πατριάρχης και όλοι οι προσκυνητές πέρασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αστικής Σχολής Ταταούλων για την εόρτια δεξίωση. Εκεί ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ταταούλων κ. Ζώτος καλωσόρισε την Α.Θ.Π. και τους παρευρισκομένους και μίλησε για την θαυμαστή πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σεις Παναγιώτατε, η Σεπτή κορυφή του γένους, η οποία κατά κόσμον φέρατε το τιμημένο όνομα του Αγίου πράξατε όντως καινά, νέα και θαυμαστά έργα κατά την 26ετή θητεία σας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Θρόνο.»

Τόνισε την σημασία του γεγονότος ότι ο Πατριάρχης σε καιρούς χαλεπούς ύψωσε και υψώνει την φωνήν και το πνευματικό του ανάστημα κατά των πολεμίων και υπερασπίζεται τα δίκαια της πολίτικης Ρωμηοσύνης. Αναφέρθηκε στην ετήσια δράση της Κοινότητος, επισημαίνοντας ότι η Αστική Σχολή αποτελεί μια εκπαιδευτική/πολιτιστική εστία, η οποία εκτός από τα βοηθητικά συστηματικά μαθήματα που προσφέρει στα παιδιά μας, διοργανώνει εκθέσεις και διάφορες δράσεις που προβάλλουν τα Ταταύλα και την ευρύτερη περιοχή της Πόλης.

Ο κ. Πρόεδρος ανέφερε ότι η Επιτροπή διαθέτει το Σχολείο μόνο προς τους φορείς, οι οποίοι σε συνεργασία με την Κοινότητα θα προβάλλουν το φώς του πολιτισμού μας. Ευχαρίστησε εν κατακλείδι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ζήτησε τις ευχές του για ενίσχυση του έργου της Κοινότητας.

Έμμεση απάντηση Βαρθολομαίου σε επικριτές: «Δεν με καλούν γιατί είμαι ο Βαρθολομαίος, αλλά ο Επίσκοπος των Ορθοδόξων» Έμμεση απάντηση Βαρθολομαίου σε επικριτές: «Δεν με καλούν γιατί είμαι ο Βαρθολομαίος, αλλά ο Επίσκοπος των Ορθοδόξων» Έμμεση απάντηση Βαρθολομαίου σε επικριτές: «Δεν με καλούν γιατί είμαι ο Βαρθολομαίος, αλλά ο Επίσκοπος των Ορθοδόξων»

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.