Έντονος εναντίον ιεραρχών, οι οποίοι κάνουν του... κεφαλιού τους και δεν σέβονται τη θέση του, εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τους κάλεσε να επανέλθουν στην τάξη, ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να σκέφτονται τις καρέκλες για να κορέσουν τις φιλοδοξίες τους.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο Μακαριώτατος αρχικά καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι η εκκλησία της Κύπρου έχει συνοδικό σύστημα, αλλά δεν το αφήνουμε να λειτουργήσει.

«Προσπαθώ να εμπεδώσω σε όλους αυτή τη δημοκρατική αρχή. Ο καθένας θέλει να κάνει το κομμάτι το δικό του. Προχθές με ειδοποίησε μέσω τρίτου ο Άγιος Ταμασού, ότι θα πάει στο εξωτερικό. Ρώτησα πού θα πάει. Είπα αν θα πάει στη Μόσχα, να μην πάει, διότι την εξωτερική πολιτική της Εκκλησίας, δεν την εφαρμόζουν οι δεσποτάδες, την εφαρμόζει ο Προκαθήμενος. Μετά άκουσα ότι θα πάει στην Ουκρανία, τελικά κατέληξε στην Πολωνία. Από πού έβγαλε άδεια; Βλέπετε πως συμπεριφερόμεθα; Δεν σέβονται μερικοί τη Σύνοδο, την Εκκλησία, τον Άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού και δεν υπηρετούν τον άνθρωπο. Εμείς έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε την εκκλησία. Η εκκλησία δεν είναι το κτίριο, αλλά το σύνολο των ανθρώπων. Κάποιες φορές δεν έχουμε ήθος και με στενοχωρεί αυτό το πράγμα. Αυτό το νησί έμεινε ελληνικό γιατί είχαμε την εκκλησία, αλίμονο να ρίξουμε το επίπεδό της τώρα».

Είπε επίσης ότι «εγώ προσπαθώ, πολλές φορές δια της σιωπής μου ή με την ευγένεια και την καλοσύνη μου, αλλά δεν μπορεί να είναι “εις ώτα μη ακουώντων”. Έκανα Σύνοδο, πριν τη μεγάλη Σύνοδο που κάναμε στην Κρήτη και είπα ότι εκεί πρέπει να παρουσιαστούμε προετοιμασμένοι. Πήγαμε μοιρασμένοι και ο καθένας ήθελε να κάνει το δικό του κομμάτι και προσβληθήκαμε. Προσπαθούσα να κρατήσω το ύψος της Εκκλησίας, αλλά οι άλλοι το χαλούσαν».

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο, είπε πως ο ίδιος πάντοτε ήταν και είναι αυστηρός. «Μπορεί να διαφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά η όλη εικόνα που δείχνουμε αμφότεροι, είναι ότι έχουμε φιλικές σχέσεις, φιλικότατες σχέσεις. Το να διαφωνείς δεν είναι κακό. Το να τον κατηγορείς είναι κακό».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε πως, «εάν δεν προσγειωθούν όλοι οι αδελφοί και δεν κατανοήσουν ότι οι θέσεις δεν είναι για να κορέσουν τις φιλοδοξίες, τόσο στην Πολιτεία όσο και στην Εκκλησία, πάμε λάθος. Κι εγώ όταν κατήλθε υποψήφιος, στόχος μου ήταν να κάνω τομές που χρειαζόταν η Εκκλησία και δοξολογώ το Θεό που τα κατάφερα».

Η συμβουλή του στους Ιερείς και η κρίση

Ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλευσε παράλληλα τους ιερείς που έχουν βλέψεις για τον αρχιεπισκοπικό θώκο, να μην έχουν στόχο να κορέσουν τις φιλοδοξίες τους, αλλά να δουλέψουν σκληρά.

«Εκείνο που θα επιλέξει η Σύνοδος, πρέπει να δουλέψει κι εγώ από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ, άνοιξα την πόρτα μου και δεχόμουν τους πάντες. Όλοι μας πρέπει να εξυπηρετήσουμε το λαό μας. Θα συμπεριφερθούμε ως μητέρα αυτού του λαού. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν έκατσα να κοκορεύομαι ότι είμαι Αρχιεπίσκοπος, ούτε θα το κάνω, όσο κι αν ζήσω».

«Δεν κάνω show»

Η συζήτηση μεταφέρθηκε και στο κεφάλαιο κρίση, αλλά και πόσο έχει επηρεαστεί η Εκκλησία τα τελευταία χρόνια, με τον Αρχιεπίσκοπο να διαμηνύει ότι τα χρήματα της Εκκλησίας ανήκουν στον λαό, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του και για το χτύπημα που δέχθηκε από την πανδημία.

«Η Εκκλησία προσέχει πολύ καλά τους πόρους που έχει και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτά τα χρήματα είναι του λαού, δεν κάνω show, το πιστεύω. Είχαμε τις τράπεζες και παίρναμε εννέα με δέκα εκατομμύρια το χρόνο, μας τις έφαγαν. Δεν θα υπεισέλθω στους λόγους που κατέρρευσαν οι τράπεζες, δεν φταίμε εμείς, άλλοι φταίνε κι όποιος έχει απορία ας έρθει να του την εξηγήσω. Όλοι μου έλεγαν να κόψουν τους μισθούς, εγώ είπα όχι, έχουμε τα ξενοδοχεία. Δόξα το Θεό πήγαν καλά τα ξενοδοχεία. Ήρθε μετά η πανδημία και μας αχρηστεύει. Τα ξενοδοχεία κλειστά. Ε δεν μπορείς μόνο πουλώντας νερά και χυμούς. Με αυτά μπορείς να πληρώσεις μόνο τους υπαλλήλους. Έχουμε μετοχές στα τσιμεντοποιεία, σταμάτησαν κάποιο διάστημα. Έχουμε μετοχές στα αεροδρόμια, έκλεισαν και τα αεροδρόμια. Μείναμε εμπερίστατοι και μάλιστα δεν μπορούσα να σκεφτώ λύση».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.