Η Else Lasker-Schüler (11 Φεβρουαρίου 1869 - 22 Ιανουαρίου 1945) ήταν γερμανίδα ποιητής και θεατρικός συγγραφέας διάσημος για τον μποέμικο τρόπο ζωής του στο Βερολίνο. Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες που συνδέονταν με το εκφραστικό κίνημα. Η Lasker-Schüler εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στην Ιερουσαλήμ.

Ο Schüler γεννήθηκε στο Elberfeld, τώρα μια περιφέρεια του Wuppertal. Η μητέρα της, Jeannette Schüler (née Kissing) ήταν κεντρική φιγούρα στην ποίησή της και ο κύριος χαρακτήρας του Die Wupper ήταν εμπνευσμένος από τον πατέρα της, Aaron Schüler, έναν εβραϊκό τραπεζίτη.

Το 1894, ο Else παντρεύτηκε τον ιατρό και τον περιστασιακό σκακιστή Jonathan Berthold Lasker (τον παλαιότερο αδελφό του Emanuel Lasker, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σκακιού) και μετακόμισε μαζί του στο Βερολίνο, όπου εκπαιδεύτηκε ως καλλιτέχνης. Στις 24 Αυγούστου 1899 γεννήθηκε ο γιος του Παύλος και δημοσιεύτηκαν τα πρώτα ποιήματα. Δημοσιεύει τον πρώτο της πλήρες τόμο ποίησης, Styx, τρία χρόνια αργότερα, το 1902. Στις 11 Απριλίου 1903, μαζί με τον Berthold Lasker διαζευγμένος και στις 30 Νοεμβρίου παντρεύτηκε τον Georg Lewin. Το ψευδώνυμό του, Herwarth Walden, ήταν η εφεύρεσή της.

Το πρώτο έργο πεζογραφίας του Lasker-Schüler, Das Peter-Hille-Buch, δημοσιεύθηκε το 1906, μετά το θάνατο της Hille, μιας από τους πιο κοντινούς φίλους της. Το 1907, δημοσίευσε τη συλλογή πεζών Die Nächte der Tino von Bagdad, ακολουθούμενη από το έργο “Die Wupper” το 1909, το οποίο δεν εκτελέστηκε αργότερα. Ένας τόμος ποίησης που ονομάζεται Meine Wunder, που δημοσιεύτηκε το 1911, δημιούργησε τη Lasker-Schüler ως ηγετικό γυναικείο εκπρόσωπο του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Μετά το διαχωρισμό από το Herwarth Walden το 1910 και το διαζύγιό του το 1912, βρήκε τον εαυτό του πενιχρό και εξαρτάται από την οικονομική υποστήριξη των φίλων της, ιδιαίτερα του Karl Kraus.

Εκείνη τη χρονιά συναντήθηκε με τον Gottfried Benn. Μία έντονη φιλία αναπτύχθηκε μεταξύ τους, η οποία βρήκε την λογοτεχνική της διέξοδο σε ένα μεγάλο αριθμό ποιημάτων αγάπης αφιερωμένα σε αυτόν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.