Έχουν προγραμματιστεί για την 4η Ιουλίου, την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» για τις Ηνωμένες Πολιτείες - «Γιορτάζουμε με το βλέμμα στραμμένο στο νέο όραμα για το μέλλον, που όμως τιμά το παρελθόν» τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής χαρακτηρίζει τον φετινό εορτασμό της 4ης Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς «η Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της χώρας της ελευθερίας, συνδυάζεται με τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, του εθνικού μας προσκυνήματος, στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης».

Όπως τονίζει στην αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την 4η Ιουλίου, «πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής και σηματοδοτεί την απαρχή των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πρώτης και σπουδαιότερης Επαρχίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στη Διασπορά. Η επιλογή της 4ης Ιουλίου για την πραγματοποίηση των εγκαινίων έγινε για να τονιστεί το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και η αφιέρωσή του ως προσκυνήματος ολόκληρου του αμερικανικού λαού αποτελεί πράξη αναγέννησης και ελευθερίας», αναφέρει.

«Άλλωστε, η αναγέννηση και η ανοικοδόμηση αυτού του θαυμάσιου ορθοδόξου ναού μας, χώρου ανοικτού για όλους τους ανθρώπους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανεξιθρησκεία, αποτελεί, όχι μόνο ευκαιρία συνάντησης και διαλόγου, αλλά τη μοναδική απάντηση που είναι συμβατή με την Ορθόδοξη πίστη μας και με την αμερικανική μας ταυτότητα απέναντι στο μίσος που, εμποτισμένο από θρησκευτική μισαλλοδοξία, χτύπησε τη χώρα μας την 9η Σεπτεμβρίου του 2001», σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Η ελευθερία εν Χριστώ, ο οποίος είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή και αυτός που μας δημιούργησε απόλυτα ελεύθερους, περισσότερο από όσο μπορούμε να το κατανοήσουμε ανθρωπίνως, φωτίζει αυτή την επιχείρηση της πνευματικής ανοικοδόμησης», προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

«Η ελευθερία αυτή – επισημαίνει – έχει χαράξει την ψυχή, το μυαλό, την καρδιά και τη συνείδησή μας και ως Ελληνοαμερικανοί εορτάζουμε σήμερα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του έθνους μας, σύμφωνα με την παράδοσή μας, ειδικά αυτό το έτος της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής μας, με το βλέμμα στραμμένο στο νέο όραμα για το μέλλον μας που τιμά το παρελθόν μας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.