Ενίσχυση του ρόλου της Αρχιιεπισκοπής Αμερικής θέλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για το λόγο αυτό η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενισχύοντας τον ρόλο της μεγαλύτερης επαρχίας της Μητέρας Εκκλησίας με νέο όραμα και νέο σύνταγμα «κατάλληλο για τις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας», αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του παρόντος συντάγματος του 2003 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προσωρινά, μέχρι την έκδοση του νέου Συντάγματος.

Μέχρι τότε οι διοικητικές δομές της Αρχιεπισκοπής, οι διοικητικές δομές της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή η Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, όπως και οι αντίστοιχες δομές των Ιερών Μητροπόλεων, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως έχουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, συγκαλεί αύριο σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Επαρχιακή Σύνοδο προς αξιολόγηση των ν αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι «με τις αποφάσεις του το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέρει στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής την εξαιρετική δυνατότητα όλοι μαζί να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της Εκκλησίας μας ενόψει της επετείου των 100 ετών από την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να αναπτύξουμε και να ολοκληρώσουμε ένα νέο πλαίσιο, με νέες προοπτικές για την Ορθοδοξία στην Αμερική για τα επόμενα 100 χρόνια».

Σε σχετική ανακοίνωση , η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπογραμμίζει ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ του παρόντος Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίο είχε θεσπιστεί το 2003, στο πλαίσιο της βούλησής της να ενισχύσει τον ρόλο της μεγαλύτερης επαρχίας της Μητέρας Εκκλησίας προσφέροντας ένα νέο όραμα και ένα νέο Σύνταγμα που θα συνάδει με τις διαρκώς εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σχολιάζοντας τιην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λέει: «Μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια. Στην πρώτη εκατονταετία μας μεγάλοι ιεράρχες ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ, οι οποίοι παγίωσαν και ενδυνάμωσαν τις κοινότητές μας. Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν αυτός που στα 37 χρόνια αρχιεπισκοπίας του μεταμόρφωσε την Αρχιεπισκοπή μας, προσδίδοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία. Σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι διότι με την απόφασή του αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την Εκκλησία μας εν όψει της επετείου των 100 ετών της. Όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί, θα συμμετάσχουμε σε μικτή επιτροπή με το Πατριαρχείο μας και θα αναπτύξουμε και θα ολοκληρώσουμε ένα νέο σχέδιο με νέες προοπτικές για την Ορθοδοξία στην Αμερική τα επόμενα 100 χρόνια.Θα συστήσουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια κοινή επιτροπή η οποία θα μελετήσει τις σημερινές ανάγκες και τη δυναμική της Αρχιεπισκοπής μας και θα ετοιμάσει το σχέδιο για το νέο μας Σύνταγμα.Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι θεόπνευστη και ευοίωνη, διότι έρχεται μερικές μέρες πριν από την ονομαστική εορτή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κατά την οποία αναπολούμε το ένδοξο παρελθόν, και ετοιμαζόμαστε για ένα νέο αιώνα με νέα οράματα ενίσχυσης της διακονίας μας και ανανέωσης της Πανορθοδόξου συνεργασίας. Είμαστε όλοι μας ευγνώμονες προς τον ηγέτη της Ορθοδοξίας και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.