Αρχικά ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε σχετικά για το ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος τα εξής.

«Μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια. Στην πρώτη εκατονταετία μας μεγάλοι ιεράρχες ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ, οι οποίοι παγίωσαν και ενδυνάμωσαν τις κοινότητές μας.

Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν αυτός που στα 37 χρόνια αρχιεπισκοπίας του μεταμόρφωσε την Αρχιεπισκοπή μας, προσδίδοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία. Σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι διότι με την απόφασή του αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την Εκκλησία μας εν όψει της επετείου των 100 ετών της. Όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί, θα συμμετάσχουμε σε μικτή επιτροπή με το Πατριαρχείο μας και θα αναπτύξουμε και θα ολοκληρώσουμε ένα νέο σχέδιο με νέες προοπτικές για την Ορθοδοξία στην Αμερική τα επόμενα 100 χρόνια.

Θα συστήσουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια κοινή επιτροπή η οποία θα μελετήσει τις σημερινές ανάγκες και τη δυναμική της Αρχιεπισκοπής μας και θα ετοιμάσει το σχέδιο για το νέο μας Σύνταγμα. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι θεόπνευστη και ευοίωνη, διότι έρχεται μερικές μέρες πριν από την ονομαστική εορτή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κατά την οποία αναπολούμε το ένδοξο παρελθόν, και ετοιμαζόμαστε για ένα νέο αιώνα με νέα οράματα ενίσχυσης της διακονίας μας και ανανέωσης της Πανορθοδόξου συνεργασίας. Είμαστε όλοι μας ευγνώμονες προς τον ηγέτη της Ορθοδοξίας και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Για τη Μητροπολη Νέας Ιερσέης:

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης μετατέθηκε στην Μητρόπολη Σάρδεων άμεσα.

Υπό το πρίσμα αυτής της απόφασης, η Αγία και Ιερά Σύνοδος με διόρισε Πατριαρχικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, και ως εκ τούτου υπόσχομαι να σας υπηρετήσω πιστά με όλες τις καλύτερες δυνατότητές μου

Τέλος ζήτησε να μνημονεύεται το όνομά του στις ιερές ακολουθίες ως τοπικού Ποιμένας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.