Αδεια διενέργειας για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους έλαβε από τον αρμόδιο ρυθμιστικό φορέα των ΗΠΑ η Νeuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Ελον Μασκ.

Η έγκριση από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ σηματοδοτεί σπουδαίο ορόσημο για την εταιρεία.

«Με ενθουσιασμό γνωστοποιούμε πως λάβαμε την έγκριση του FDA για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης σε ανθρώπους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η Neuralink, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ένα σημαντικό βήμα, που θα επιτρέψει μια μέρα στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους».

Το σχέδιο του Ελον Μασκ για το θαυματουργό τσιπάκι
Το σχέδιο του Ελον Μασκ για το θαυματουργό τσιπάκι
Ο Ελον Μασκ έκανε ριτουίτ την ανάρτηση, συγχαίροντας την ομάδα του.

We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!

This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…

— Neuralink (@neuralink) May 25, 2023

Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια συσκευή που εμφυτεύεται ρομποτικά στον εγκέφαλο, αποκωδικοποιώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα και συνδέοντάς τη με υπολογιστές. Εως σήμερα, η Neuralink πραγματοποιούσε έρευνα μόνο σε ζώα.

Ποια είναι η Neuralink
Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016 με έδρες το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια και το Οστιν του Τέξας, διαθέτει πάνω από 400 υπαλλήλους.

Αναπτύσσει μια διασύνδεση, η οποία μπορεί να εμφυτευτεί στον εγκέφαλο χειρουργικά, με στόχο την ιατρική εφαρμογή τους για τη θεραπεία έως σήμερα ανίατων περιπτώσεων.

Η διασύνδεση αυτή βασίζεται σε συσκευή της Neuralink με τσιπ, που επεξεργάζεται και μεταδίδει νευρικά σήματα, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε συσκευές όπως ένας υπολογιστής ή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Η εταιρεία ελπίζει τώρα πως ένα άτομο θα μπορούσε να ελέγξει ένα ποντίκι, ένα πληκτρολόγιο, ή άλλες λειτουργίες ενός υπολογιστή, όπως μηνύματα κειμένου, μέσω της σκέψης του.

Έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους το εγκεφαλικό τσιπάκι του Έλον Μασκ
Έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους το εγκεφαλικό τσιπάκι του Έλον Μασκ
Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος στον εγκέφαλο, που, με τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε φορά, θα επιτρέπει διάφορες ιατρικές πρωτιές, όπως το να περπατήσουν και να επικοινωνήσουν ξανά άνθρωποι με παραπληγίες, να επαναφέρει το «φως» σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά και να θεραπεύσει ανθρώπους με άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Το πρώτο προϊόν που θα δημιουργήσει η Νeuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο με το μυαλό του, και μάλιστα γρηγορότερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τον αντίχειρά του», δήλωσε πέρυσι τον Απρίλιο ο Ελον Μασκ.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους της είναι να συνδυάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται πως η ανταγωνιστική εταιρεία, Synchron, φαίνεται να προηγείται στις εξελίξεις, καθώς εμφύτευσε ήδη, τον Ιούλιο, ένα τσιπάκι σε ασθενή στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, ενώ το είχε δοκιμάσει και σε τέσσερις ανθρώπους στην Αυστραλία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.