Και αυτή την εβδομάδα, οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεχίζουν τις εκδηλώσεις λατρευτικού και επιστημονικού περιεχομένου για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου θα βραβεύσει κατά τη διάρκεια του Εσπερινού των Τριών Ιεραρχών τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν σε σχετικό μαθητικό διαγωνισμό. Το θέμα αυτού ήταν: «Νεομάρτυρες, τα φώτα του Γένους επί Τουρκοκρατίας». Στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Την ίδια ημέρα (29/01/2021) η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τιμήσει τη μάχη του Μαρτίνου (29/1/1821) με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και με άλλες επετειακές διαδικτυακές εκδηλώσεις στο Μαρτίνο, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών μέτρων.

Το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας θα διοργανώσει διαδικτυακώς Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας ΕυρωπαϊκάςΑυλάς: Αποτιμώντας τη σημασία της σήμερα».Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. κ.κ. Γεώργιος Στείρης και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Η ημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακώς από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας στο YouTube με τίτλο «Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας- Εορτασμός 200 ετών» και στους συνδέσμους:https://www.youtube.com/channel/UC1EBZ9K3rzuOnfrC_ysg0WA, www.ekklisia1821.gr.

Το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2021, από την ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα μεταδοθεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών από τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, καθώς και το Μνημόσυνο των Μεσσηνίων Διδάχων του Γένους. Η κ. Ιωάννα Σοφιανοπούλου, Θεολόγος – Φιλόλογος (Msc Θεολογίας) και Υπ. Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, θα ομιλήσει με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας στην παιδεία του υπόδουλου Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (κρυφό σχολειό -διδάχοι του Γένους)».

Την ίδια ημέρα (30/01/2021), η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας θα διοργανώσει διαδικτυακή ομιλία στις 18:00 με θέμα: «Η ζωή και η εκπαίδευση των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία». Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν η κ. Σταυρούλα Ζώρζου, οδοντίατρος- συγγραφέας και ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας και επιστημονικός συνεργάτης της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, θα μεταδοθεί διαδικτυακώς η καθιερωμένη ομιλία τουΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου προς τους εκπαιδευτικούς με θέμα: «Το νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών από την καθιέρωσή της μέχρι σήμερα» και η οποία θα έχει επετειακό περιεχόμενο.
Εξάλλου, στις 30/01/2021, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τιμήσει τους Τρεις Ιεράρχες με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας και με διοργάνωση διαδικτυακής εκδηλώσεως. Σ’ αυτήν θα παρουσιασθούν δύο εισηγήσεις: (α) «η Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας» και (β) «Ελευθερία και φιλοπατρία στο έργο των Τριών Ιεραρχών». Της Θείας Λειτουργίας θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό ιστότοποwww.ekklisia1821.grκαθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTubeκαι στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.