Είναι ελεύθεροι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ακόμα κι όταν προκαλούν, όταν προβάλλουν τους ψευτομουφτήδες ως …μουφτήδες, όταν περιφέρονται με μόνιμη συνοδεία τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής, όταν μιλούν διαρκώς για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Θράκη του 2015 ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ δεν είχε κανένα πρόβλημα να επισκεφτεί την περιοχή μας, να προσευχηθεί στα τζαμιά Κομοτηνής και Ξάνθης και να συναντηθεί μαζί με τους ψευτομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ.

Την Δευτέρα 1η Ιουνίου με αφορμή την ιερή νύχτα Μπεράτ έγινε η επίσκεψη. Τον κ. Γκιορμέζ, ο οποίος ταξίδεψε οδικώς, υποδέχτηκαν αξιωματούχοι στην συνοριακή πύλη των Ιψάλων. Το πρόγραμμα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Θράκη ξεκίνησε με επίσκεψη στην Κομοτηνή. Ο κ. Γκιορμέζ μετά την μεσημεριανή προσευχή συναντήθηκε με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, εκπροσώπους της μειονότητας και βουλευτές. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Εχίνο, και ύστερα από την απογευματινή προσευχή περπάτησε στο κέντρο της Ξάνθης.

Μετά την συνάντηση του με ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ παρέστη στην εκδήλωση για την ιερή νύχτα Μπεράτ που πραγματοποιήθηκε στο τζαμί Τσινάρ της Ξάνθης. Το σχόλιο του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων της Ελλάδας Γιώργου Καλαντζή με αφορμή την χθεσινή του επίσκεψη στην Κομοτηνή, σχετικά με την επίσκεψη του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, στην Θράκη, ζήτησε ο «Χ».

Εκείνος απάντησε ως εξής: «είμαστε μία ελεύθερη χώρα, οπότε όταν έρχεται κάποιος να μας επισκεφτεί είναι μία επιλογή δική του και μία επιλογή δική μας να τον δεχτούμε. Αυτό αποδεικνύει και πόσο ελεύθερη και πόσο δημοκρατική χώρα είμαστε και, μπορεί να δει με τα μάτια του σε αυτή τη χώρα και ειδικά στη Θράκη, πόσο ελεύθερα λειτουργούν τα τεμένη, ότι η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων, όχι αυτών που προβλέπονται στη συνθήκη της Λωζάνης απλώς, αλλά κυρίως αυτών που προβλέπει το Σύνταγμά μας».

 

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.