Στις 13 Οκτωβρίου πριν από 110 χρόνια τα Γρεβενά, απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό. Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 110α “Ελευθέρια” ξεκινά σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου με τον Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας. Θα ακολουθήσει περιφορά της Ιεράς Εικόνας των Αγίων των Γρεβενών και καθαγιασμός αυτής.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου η τοπική Εκκλησία γεραίρει και τιμά τους Αγίους της. Αύριο Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 θα τελεστεί ο Όρθρος της εορτής και εν συνεχεία Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης.

Των ανωτέρω ιερών ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ενώ κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών θα τεθούν προς προσκύνηση, ιερά λείψανα των Αγίων των Γρεβενών.

To μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών

Εορταστικό μήνυμα για την απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό απέστειλε ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης στο οποίο και αναφέρει: «Έχοντας ως κατευθυντήρια πυξίδα την ιστορική 13η Οκτωβρίου, ημέρα λύτρωσης της πόλης μας από τον δυσβάσταχτο τουρκικό ζυγό, γιορτάζουμε φέτος τα 110 χρόνια των Ελεύθερων Γρεβενών, δοξάζοντας τους ηρωικούς αγώνες και τις ανυπέρβλητες θυσίες των προγόνων μας, για την πολυπόθητη λευτεριά που μας χάρισαν, κρατώντας αλώβητη την ελληνική εθνική συνείδηση.
Είναι ύψιστο ηθικό μας χρέος να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τη σπουδαία και ανεκτίμητη αυτή παρακαταθήκη που παραλάβαμε, μέσα από τη σύμπνοια, τη συνεργασία και την ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού, τις νέες και ιδιαίτερα πολυσύνθετες προκλήσεις των σύγχρονων καιρών μας. Χρόνια μας Πολλά και Πάντα Ελεύθεροι!»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.