«Χαρίτων του Πνεύματος, καταυγασθείς ταίς αυγαίς, φωστήρ εχρημάτισας, της εναρέτου ζωής, Χαρίτων μακάριε, συ γαρ ομολογία, αληθείας εμπρέψας, έλαμψας εν ερήμω, εγκράτειας τοις πόνοις. Διό των ευφημούντων σε, Πάτερ μνημόνευε».

«Χαρίτωνος του σεβασμιοτάτου και θεοπροβλήτου μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Ελασσώνος, υπερτίμου και εξάρχου Ολύμπου, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».

Κλήρος και ιεροψάλτες (υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Λεμονόπουλου) έψαλλαν χθες Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, τους παραπάνω ύμνους στην πόλη της Ελασσόνας.

Ήταν τα όγδοα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που γιορτάστηκαν με λιτό τρόπο.

Το πρωί, τελέσθηκε αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου συγχοροστάτησαν ο σεβασμ. μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο εορτάζων σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν μαζί τους ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης – πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο αρχιμανδρίτης – πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος – αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας και πλειάδα κληρικών.

Χαρακτηριστικά τα λόγια του μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου στο Θείο Κήρυγμα: «Σήμερα εορτάζει την ονομαστική του εορτή ο μητροπολίτης σας κ. Χαρίτων. Είναι πραγματικά ένας χαριτωμένος άνθρωπος, με πολλά χαρίσματα που καλλιέργησε. Φιλόκαλος, πνευματικός άνθρωπος. Ήπιος, χαμηλών τόνων αλλά με ουσιαστικό έργο…».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο «οικοδεσπότης» εορτάζων μητροπολίτης αρχικά ευχαρίστησε τον Θεό και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τις αδελφότητες των Ι. Μονών της περιοχής, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τους ιεροψάλτες και τον κόσμο που βρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό για να συνεορτάσει μαζί του.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος στον «Covid-19»: «Αυτός ο ιός εδώ και δύο χρόνια ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα και βέβαια και τη χώρα μας. Ήλθε να αλλάξει τη ζωή μας. Αυτή τη δύσκολη εποχή να μείνουμε ενωμένοι και μέσα στην Εκκλησία. Υπάρχουν τάσεις διχασμού μέσα στην Εκκλησία και πρέπει να επικρατήσει η ομόνοια, η αγάπη, η σύνεση…».

Ακολούθησε η προσφορά του αντίδωρου στις αρχές και τον κόσμο από τον ίδιο τον εορτάζοντα μητροπολίτη.

Παρά την ανακοίνωση της Μητρόπολης που ανέφερε πως ο μητροπολίτης δεν θα εορτάσει εφέτος τα ονομαστήρια του, δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Ελασσόνας για να ευχηθούν «Χρόνια Πολλά» στον κ. Χαρίτωνα, υγεία και μακροημέρευση στον δεσπότη, που ήδη διανύει τον 8ο χρόνο στο «τιμόνι» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Το Επισκοπείο παρέμεινε κλειστό και ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων δεν δέχθηκε επισκέψεις, όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγες ημέρες.

Πάντως, ως είθισται, ευχές δέχθηκε από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, από αιρετούς, από εκπροσώπους φορέων – οργανισμών – υπηρεσιών – οργανώσεων – συλλόγων, από τον απλό κόσμο, από συγγενείς και γνώριμους του κ. Χαρίτωνος, από κληρικούς της επαρχίας Ελασσόνας και άλλων περιοχών, από κατοίκους άλλων πόλεων, κ.ά.

Ακόμη, η Μητρόπολη Ελασσώνος δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα προερχόμενα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Πατριαρχεία, Ορθόδοξες Εκκλησίες, Μητροπόλεις, κ.ά.), ενώ έλαβε εόρτιες επιστολές και ευχές από προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ελασσώνος έδωσαν το «παρών»: Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Καρανίκας και Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η δημοτική σύμβουλος Βάϊα Αργύρη – Μουτζίκου, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τ.Α. «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» Λευθέρης Φουρκιώτης, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών(ΛΠ) Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ – ταγματάρχης(ΥΠ) Ιωάννης Τύμπας, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας – επιπυραγός Ιωάννης Πάσχος, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Δήμου Ελασσόνας Ελένη Ταζέ – Νίκου, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, κ.ά..

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.