Χαρμόσυνα ηχούν οι καμπάνες από χθες στην Έδεσσα, καθώς η πόλη γιορτάζει την επίσημη αγιοκατάταξη του νέου άγιου της, Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης (1919-1984), που, όταν είχε έναν προβληματισμό για κάτι, δεν απογοητευόταν, αλλά έλεγε: «Με ανακουφίζει η πεποίθηση ότι θα λαλήσει ο ουρανός».

Κι ο ουρανός ελάλησε και ξαναελάλησε και λαλεί και πάλι! Μετά την ανακοίνωση της Αγιοκατατάξεως του μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου στις 23 Ιουνίου 2020 και την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του πέρυσι, ακριβώς τέτοια ημέρα (15 Οκτωβρίου 2020), έφθασε ο καιρός της επίσημης Αγιοκατάταξής του.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε τους Σεβάσμιους εκπροσώπους του στην εορτή, όπως και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έτσι, χθες το απόγευμα τελέστηκε ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, ενώ συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Γέρων Χαλκηδώνος κ. Εμμανουήλ, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καστοριάς κ. Καλλίνικος και φυσικά ο Ποιμενάρχης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ.

Όπως προαναφέραμε, ανάμεσα στους Μητροπολίτες που βρίσκονται στην Έδεσσα για τον εορτασμό του Αγίου Καλλινίκου είναι και ο νέος Καστορίας κ. Καλλίνικος, που δεν θα μπορούσε να λείπει από την επίσημη αγιοκατάταξη ενός αγίου, του οποίου φέρει το όνομα.

Η οικογένεια του νέου (Εδεσσαίου) Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, πνευματικού παιδιού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, όπως και ο ίδιος, γνώριζε και αγαπούσε τον μακαριστό Άγιο Επίσκοπο Εδέσσης.

Παρεμπιπτόντως, στο περιθώριο της ακολουθίας, ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας βρέθηκε στο επίκεντρο και δέχθηκε τις ευχές τόσο του κλήρου όσο και του λαού, καθώς η εκλογή του στον θρόνο της Καστοριάς γέμισε με χαρά τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Στην Αρχιερατική Συγχοροστασία του πανηγυρικού Εσπερινού, εκτός από τους αρχιερείς, τους ιερείς και τον πιστό λαό, βρέθηκαν και οι κατά σάρκα συγγενείς του Αγίου Καλλινίκου, ο Στρατηγός της Μεραρχίας Έδεσσας, ο Αστυνομικός διευθυντής Πέλλας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και Αλμωπίας Χρήστος Μπατσής, οι βουλευτές Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας, Φίλιππος Γκιούρος.

Εντός του Ιερού Ναού έγινε και η περιφορά της ιερής εικόνας του Αγίου Καλλινίκου αλλά και του ιερού λειψάνου του Αγίου.

Σήμερα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ημέρα εορτής της Ανακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και πάλι, ενώ όλοι συνέρρευσαν, για να τιμήσουν την επίσημη Αγιοκατάταξη του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.

Από νωρίς το πρωί τελείται ο Όρθρος. Ακολουθεί η επίσημη τελετή της Αγιοκατατάξεως και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ενώ το απόγευμα στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί ο Εσπερινός και Παράκληση του Αγίου Καλλινίκου.

Η μνήμη του Αγίου έχει ήδη ξεκινήσει να τιμάται την 8η Αυγούστου εκάστου έτους, ημέρα της ενδόξου κοιμήσεώς του, ωστόσο η επίσημη αγιοκατάταξή του είχε καθυστερήσει λόγω των υγειονομικών συνθηκών.

Τι έκανε τον Άγιο Καλλίνικο…Άγιο
Όσον αφορά την αρετή του Αγίου Καλλινίκου, του απλανή και ακάματου διδασκάλου της πίστεως, του πράου και ταπεινού, του φίλου των πτωχών, του αφιλάργυρου και ακτήμονα, του ευλαβεστάτου λειτουργού, του καλού ποιμένα, που προσέφερε καθημερινά τον εαυτό του υπέρ των λογικών προβάτων, συμμαρτυρούσαν πρόσωπα μεγάλης αγιότητος, όπως ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Μετά το οσιακό τέλος του δε αυξάνονται συνεχώς οι βεβαιώσεις της θείας χάριτος μέσω των θαυμάτων του.

Επίσης, ένα από τα σεβαστά πρόσωπα της Εκκλησίας μας, που συνδέθηκαν πάρα πολύ στενά με τον Άγιο, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, που αξιώθηκε να τον γνωρίσει στο Αγρίνιο από τα μαθητικά του χρόνια, όταν εκείνος ήταν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

«Όταν εκάρη μοναχός το έτος 1957 επέλεξε το όνομα Καλλίνικος όχι γιατί ήθελε να λάβει το όνομα κάποιου Επισκόπου που προηγήθηκε και έφερε το όνομα Καλλίνικος (όπως συνηθίζεται στα εκκλησιαστικά πράγματα), αλλά για να μιμηθή στην ζωή του τους καλλινίκους Μάρτυρες και να έχει καλούς αγώνες και νίκες. Και εκείνος αγαπούσε σε όλη την ζωή του τους μάρτυρες και ομιλούσε γι’ αυτούς με ενθουσιασμό και έμπνευση», επιβεβαιώνει ο Σεβασμιώτατος, που δηλώνει ότι είχε εντυπωσιαστεί πολύ από την ασκητικότητα του Οσίου Καλλινίκου, τη χαρά που εξέπεμπε το πρόσωπό του και όλη του η ύπαρξη, τον γλυκύ του λόγο, το ζωντανό του κήρυγμα, το επικοινωνιακό του χάρισμα με τους νέους και πολλά άλλα. Μάλιστα, τονίζει ότι την περίοδο που ο Άγιος εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ενώ είχε την ευκαιρία, μετά το πέρας των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει σε ευρύτερες σπουδές για επιστημονική και ακαδημαϊκή εξέλιξη, τα εγκατέλειψε όλα, προτιμώντας να μείνει κοντά του. «Επειδή ως φοιτητής σύχναζα στο Άγιον Όρος και συναναστρεφόμουν με διαφόρους αγίους Μοναχούς, εύρισκα στον Επίσκοπο Καλλίνικο τα ίδια και περισσότερα γνωρίσματα με αυτούς, τον αισθανόμουν ως έναν αγιορείτη Επίσκοπο και έτσι έμεινα κοντά του μέχρι την τελευταία στιγμή του, που έφυγε η ψυχή του από το σώμα του. Τα χαρίσματά του και η ασκητική βιοτή του με «αιχμαλώτισαν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος είχε αναφερθεί παλαιότερα σε δύο γνωρίσματα του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης:

Πρώτον, το ότι χαρακτηρίσθηκε από καθηγητή Πανεπιστημίου ως «αγριολούλουδο της Ρουμελιώτικης γης», και κατ’ επέκταση στην παράδοση που έλαβε στη Ρούμελη και ιδιαίτερα από τον Ιερέα παππού του, ο οποίος αντλούσε από την παράδοση του Αγίου Όρους, το οποίο ευλαβείτο πολύ. Ο Σεβασμιώτατος, μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του, διότι στη Ναύπακτο και την Ναυπακτία γενικότερα συναντά συγγενείς και γνωστούς του Αγίου.

Δεύτερον, στο ότι έζησε όλα τα συνταρακτικά γεγονότα, εκκλησιαστικά, πολιτικά, εθνικά, του 20ου αιώνος, ασκώντας μάλιστα διοίκηση κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να αλλοιωθή και χωρίς να εκκοσμικευθή, αλλά έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή του στον Χριστό και την αιώνια ζωή, την οποία ποθούσε, και έχοντας ακραιφνές εκκλησιαστικό φρόνημα. Ο άγιος Καλλίνικος παρέμενε πάντα νηφάλιος και ξένος πολιτικών επιδράσεων και μακριά από κάθε φανατισμό. Ήταν «άνθρωπος του Θεού» –μια φράση που την έλεγε συχνά για τους άλλους– που «εφοβείτο τον Θεό και αγαπούσε την Εκκλησία».

«Και εμείς, κατά το πρότυπο του αγίου Καλλινίκου και με την Χάρη του Θεού», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, «μπορούμε ζώντας σε τραγικές καταστάσεις να παραμένουμε σε ηρεμία και γαλήνη».

Ο ίδιος ο Άγιος στην εγκύκλιο του Πάσχα του 1972 έγραφε πώς πρέπει να είναι οι Χριστιανοί, πώς πρέπει να είναι οι άνθρωποι: «Να ζήσωμεν αγίαν ζωήν εν Χριστώ. Να γίνωμεν νέοι εις την καρδίαν με πόθους Ιερούς και ανωτέρους. Νέοι εις τον νουν με σκέψεις αγίας. Νέοι εις τας αποφάσεις και προ παντός νέοι εις τας πράξεις. Αγνοί, ειρηνικοί, εγκρατείς, φιλάδελφοι, δίκαιοι, ελεήμονες, ανεξίκακοι, ευχάριστοι, ταπεινοί, απλοί, άκακοι, φιλαλήθεις, ευθείς, άγιοι, άνθρωποι του Θεού. Να συντελεσθή πνευματική ανάστασις, αναγέννησις, αναμόρφωσις, μεταμόρφωσις, νέα Δημιουργία. Τα παλαιά πάθη, αι παλαιαί προκαταλήψεις να υποχωρήσουν. Να δημιουργηθούν δια της Αναστάσεως νέοι άνθρωποι, να σκορπίζουν χαράν, ευλογίαν, ευωδίαν πνευματικήν. Από σκοτεινοί φωτεινοί, από σκληροί λεπτοί και πράοι, ολοκληρωμένοι προσωπικότητες. “Καινή κτίσις” τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα“» (Β’ Κορ. ε’, 17).

Η αγάπη του για τους μοναχούς
Ο Άγιος Καλλίνικος αγαπούσε πολύ τους μοναχούς και χαιρόταν πολύ να τελεί την ακολουθία της κουράς. Από την κουρά του πνευματικού του παιδιού, τότε μοναχού Ιερόθεου, νυν Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που έγινε Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 1971, στην τότε Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών, διασώζεται ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο.

Ηγούμενος της Ιεράς Μονής τότε ήταν ο αείμνηστος Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Καραμαντζάνης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Πενήντα χρόνια μετά δημοσιεύεται το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο:

Η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου
Ακριβώς ένα χρόνο πριν, 15.10.2020, σε κλίμα χαράς και κατάνυξης και με τη συμμετοχή πλειάδος αγίων Αρχιερέων πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. Μετά τη Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου.

Τα ιερά λείψανα προσκόμισε στην είσοδο του ναού ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως. Εκεί τα υποδέχθηκαν ο ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης κ. Ιωήλ και οι μετέχοντες στον εορτασμό άγιοι ιεράρχες, μεταφέροντάς τα στο κέντρο του ιερού ναού, όπου έγινε σύντομη δέηση κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελήμων ανέγνωσε ειδική ευχή επί τη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων.

Στη συνέχεια τα Ιερά Λείψανα τέθηκαν σε προσκύνηση για όλο το εκκλησίασμα.

Κατά την ημέρα της κηδείας του, μετά το Τρισάγιο και τον ενταφιασμό όλος ο λαός έψαλλε το Χριστός Ανέστη. Ήταν ένα ξέσπασμα αγάπης, πίστεως και ομολογίας. «Αισθανθήκαμε ότι ο χωρισμός ήταν πρόσκαιρος», γράφει στο βιβλίο του «Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης-Μια οσία μορφή» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Η φράση «προσδοκώ ανάσταση νεκρών», που ζήτησε να γραφτεί στον τάφο του, και ήταν πίστη του, προσφέρει τη βεβαιότητα και την ελπίδα της νίκης. Ήταν το περιεχόμενο της ζωής του, αλλά και η κατακλείδα του βίου του. Ο ίδιος ήταν αναστημένος και δοξασμένος».

Ο νυν Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ μιλά για τον Άγιο Καλλίνικο
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ μιλά για τις προσωπικές εμπειρίες του από τον νέο Άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.