Μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του στο εκλογικό του επιτελείο στο Παραλίμνι.

Σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του Ερσίν Τατάρ ότι είναι δύσκολο να τα βρει με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε προς προσβλέπει στη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, σημειώνοντας πως η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από δικό του αίτημα.

Προσέθεσε πως γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ, συμπληρώνοντας πως παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά θα πράξει ό,τι είναι δυνατό ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκρεμίζει τις προσδοκίες ο Τατάρ-«Δύσκολο να βρεθεί λύση με Χριστοδουλίδη»

«Το μήνυμα προς το σύνολο του κυπριακού λαού, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, είναι ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού», τόνισε, προσθέτοντας πως η παρούσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και για τους Τ/κ και για τους Ε/κ και θα πρέπει μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος.

«Εκεί επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια. Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όλα αυτά δεν είναι ικανά να σταματήσουν τη δική μας προσπάθεια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, σπάσιμο του αδιεξόδου, και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε επί του θέματος.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις για συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως ο κ. Γκουτέρες θα παραστεί στο γεύμα εργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, προσθέτοντας πως εκεί θα υπάρξει μια ευκαιρία για μια σύντομη συζήτηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, αν το πρόγραμμα του ΓΓ το επιτρέπει, να γίνει διμερής συνάντηση, την οποία θεωρεί σημαντική.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος απάντησε πως χρειάζεται υπομονή και το κάθε τι θα γίνει στην ώρα του, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα πέραν του κυβερνητικού σχήματος και πως γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση να μπορεί να υλοποιήσει όλα έχει υποσχεθεί στον κυπριακό λαό.

Ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα συζητήσουν σίγουρα τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, αλλά και γενικότερα για τον ρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να διαδραματίσουν σε συνεργασία και με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι θεωρεί την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ιδιαίτερα σημαντική ώστε να δοθεί η ευκαιρία να σταλεί αυτό το μήνυμα για την ανάγκη η ΕΕ μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, έχοντας έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.