Ανθρώπινες ιστορίες, καλυμμένες από… ασήμι, χρυσό ή ταπεινή λαμαρίνα, ξετυλίγονται στην έκθεση της συλλέκτριας Λόλας Νταϊφά «Τάματα: Σώμα πάσχον, ψυχή αλγούσα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, στην Αγιορειτική Εστία.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά, που τα τάματα της κ. Νταϊφά – αντικείμενα προσφοράς, που περικλείουν παράκληση, ικεσία, ευχαριστία αλλά και απόδειξη θεραπείας και σωτηρίας του ικέτη πιστού, εκτίθενται στο κοινό, ενώ με τα εποπτικά κείμενα της έκθεσης παρουσιάζεται η ιστορία και η χρήση των αναθηματικών αντικειμένων από την αρχαιοελληνική εποχή μέχρι σήμερα.

«Αισθάνομαι ότι ένα δικό μου τάμα με αυτή την έκθεση πραγματοποιείται. Για να συλλέγεις τάματα χρειάζεσαι δυνατή ενσυναίσθηση, χρειάζεσαι εμπειρία ζωής. Πρέπει να έχεις δει το γελαστό αλλά, τις πιο πολλές φορές, το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Αυτά τα μικρά αντικείμενα έχουν να κάνουν με πολύ βαθιά συναισθήματα. Είναι προσευχή και επίκληση στο Θείο», αναφέρει η κ. Νταϊφά.

«Πόσοι από εμάς δε βρεθήκαμε «επί κλίνης οδύνης» και πόσοι δε σταθήκαμε έστω και μια στιγμή στη ζωή μας μπροστά στην εικόνα του Χριστού, της Παναγίας ή κάποιου αγίου, ανάβοντας ένα κεράκι και παρακαλώντας με δάκρυα στα μάτια, να μας ανακουφίσει από ψυχικό και σωματικό πόνο ή να μας γιατρέψει από μια σοβαρή ασθένεια;», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης ο επιμελητής της Παναγιώτης Καμπάνης.

Τη συλλογή της κυρίας Νταϊφά πλαισιώνουν με εικαστικές δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τα τάματα οι: Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Φανή Γκούντρα, Εύη Δημολαΐδου, Mary Harman, Μάρκος Καμπάνης, Κώστας Καρακίτσος, Μαρία Κομπατσιάρη, Γιώργος Κόρδης, Αλέκος Κυραρίνης, Βασίλης Μόραλης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Σάκης Παπαγιάννης, Γεώργιος Πολύμερος και Άρις Στοΐδης.

Η έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 στις 20:00 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΔΣ της Αγιοργείτικης Εστίας Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Επιμέλεια έκθεσης: Παναγιώτης Καμπάνης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.