Στο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη εγκαινιάστηκε στις 6 Μαρτίου η μόνιμη έκθεση με τις αρχαίες ρωρισκές εικόνες του 14ου — 18ου αι. Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 80 εικόνες.

Η έναρξη της συλλογής των εικόνων στο Ερμιτάζ χρονολογείται με το 1941, όταν στο μουσείο άνοιξε το τμήμα της ιστορίας του ρωσικού πολιτισμού. Είναι μία από τις νέες συλλογές του μουσείου, την βάση της οποίας αποτέλεσαν υλικά από το Τμήμα της ιστορίας του καθημερινού βίου του Μουσείου της Λαογραφίας των λαών της ΕΣΣΔ και εκθέματα από ιδιωτικές συλλογές.

Οι περισσότερες εικόνες ήρθαν στο Ερμιτάζ τις δεκαετίες 1950-1970, όταν σε ερημωμένα χωριά της περιοχής πήγαιναν οι συντηρητές και έβρισκαν εικόνες σε ερειπωμένους ναούς και ξωκλήσια.
Μία από τις σπανιότατες εικόνες είναι του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται το 15ο αι. και είναι από τις ελάχιστες στη Ρωσία που ανήκουν στην σχολή αγιογραφίας του Νόβγκοροντ.

Το Ερμιτάζ (ρωσικά: Эрмитаж) αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα, ενώ ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.