Η κυβέρνηση, μετρώντας ευρώ και σκοπιμότητες καταχώρησε έφεση εναντίον απόφασης πρωτόδικου Δικαστηρίου, το οποίο επιδίκασε αποζημιώσεις €50.000 στα αδέλφια του αγνοούμενου του 1964, Χρίστου Σωκράτους, ο οποίος συνελήφθη από την τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ μαζί με τον φίλο του Ανδρέα Πέτρου και εκτελέστηκε αφού κρατήθηκε για αρκετό καιρό.

Στην έφεση καταγράφονται έξι λόγοι για τους οποίους, όπως υποστηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας, πρέπει να ανατραπεί η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακριβώσει την τύχη του Χρίστου Σωκράτους, ο οποίος, όπως υποστήριξαν τα αδέλφια του, Κώστας και Ελένη Σωκράτους, ίσως να ζούσε αν γίνονταν εξαρχής οι κατάλληλες ενέργειες. Η θέση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι δύο αγνοούμενοι κρατήθηκαν για μερικούς μήνες προτού εκτελεστούν.

Η κ. Ελένη Σωκράτους, ανέφερε στον «Φ», πως η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελούσε κάποιας μορφής μνημόσυνο στον αδελφό της και ότι ούτε μία στιγμή κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη με σκοπό να εισπράξουν αποζημιώσεις. «Στόχος μας ήταν να καταδείξουμε πως το κράτος μας δεν έκανε τα ελάχιστα για να εντοπιστεί ο αδελφός μας», είπε η κ. Σωκράτους.

Ο δικηγόρος του Κώστα και της Ελένης Σωκράτους, Αντώνης Γεωργίου, υπεστήριξε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι: «Νομικά δεν έχει αντίκρισμα η άφεση ενός φονιά επειδή είναι πληροφοριοδότης και βασίζεται σε μια επιστολή του τότε Γενικού Εισαγγελέα, περί το 1990, που απλά λέγει πως όποιος δίδει πληροφορίες που οδηγούν σε διακρίβωση τύχης αγνοουμένων, παρ’ όλο που τέτοιες πληροφορίες πιθανόν να τον εμπλέκουν σε ποινικά αδικήματα, δεν θα διώκεται. Είναι λάθος, βέβαια, αυτή η απόφαση τουλάχιστον ηθικά – και νομικά αλλά καλύπτεται από την ασυλία του Γ. Εισαγγελέα. Παρά ταύτα, στην προκείμενη δεν εφαρμόζεται καν διότι ούτε πληροφορία έδωσε ο φερόμενος εκτελεστής ούτε διακριβώθηκε ποτέ η τύχη του αγνοουμένου αφού ουδέν επίσημο πόρισμα έχει το κράτος για το θέμα και ακόμα θεωρείται αγνοούμενος».

Η βάση της αγωγής της οικογένειας Σωκράτους ήταν, μεταξύ άλλων, η παραβίαση της υποχρέωσης της Δημοκρατίας για αποτελεσματική διερεύνηση της εξαφάνισης του εν λόγω αγνοουμένου η οποία απορρέει από τη διαδικαστική υποχρέωση που επιβάλλει το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – δικαίωμα στη ζωή, στα κράτη που υπέγραψαν την εν λόγω σύμβαση όπως είναι και η Κύπρος.

Η αδελφή του Χρίστου Σωκράτους, δήλωσε στον «Φ» συντετριμμένη, όταν πληροφορήθηκε, μόλις πρόσφατα, ότι η κυβέρνηση καταχώρησε έφεση από το 2019 και η εκδίκαση της υπόθεσης είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσει.

Όπως κατέθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας Σωκράτους, Αντώνης Γεωργίου, μέσω του δικηγορικού γραφείου Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., τα γεγονότα με βάση μαρτυρίες και στοιχεία έχουν ως εξής:

«Ο Χρίστος Σωκράτους συνελήφθη από Τ/κ και για μήνες κρατείτο ως όμηρος/ αιχμάλωτος στη Λουρουτζίνα. Ακολούθως εκτελέστηκε με ένα άλλο Ε/κ (Ανδρέας Πέτρου) και τον πέταξαν σε ένα πηγάδι. Περί το 1990 συνελήφθησαν δύο Τ/κ στην Αγία Νάπα για κλοπές. Ο ένας εκ των δύο, για να γλιτώσει προφανώς, κατέδωσε τον άλλο για τον φόνο και μάλιστα έδωσε και χάρτη με το σημείο ταφής του αγνοουμένου αδελφού των Σωκράτους. Το δε κράτος εις αντίδραση, άφησε και τους δύο Τ/κ ελεύθερους με το αιτιολογικό ότι ήσαν πληροφοριοδότες. Έκτοτε ουδένα ένταλμα σύλληψης εξεδόθη ούτε και έγινε κάποια εκταφή ή οτιδήποτε άλλο».

Ο Χρίστος Σωκράτους και ο Ανδρέας Πέτρου, στις 04/02/64 είχαν αναχωρήσει από τη Λευκωσία για το «Φωτογραφείο Σαββάκη» στη Λάρνακα, με σκοπό να παραλάβουν κάποιες φωτογραφίες που ανήκαν στον Χρίστο Σωκράτους και είχαν ετοιμαστεί. Συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στη Λευκωσία και έκτοτε αγνοούνται.

Έκπληξη εκφράζει ο δικηγόρος της οικογένειας

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Αντώνης Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ», ανέφερε: «Έχουμε εκπλαγεί από το γεγονός ότι καταχώρησε έφεση η Δημοκρατία δεδομένου ότι, επί της ουσίας, η απόφαση του (πρωτόδικου) Δικαστηρίου ήταν κυρίως απότοκο μαρτυρίας που παρουσιάστηκε από την ίδια τη Δημοκρατία προς τιμή βεβαίως αυτής».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.