Στους 1.244 αγρότες ανέρχονται οι δικαιούχοι των πληρωμών συνολικού ύψους 20.633.439,81 ευρώ, που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 23 Φεβρουαρίου έως και τις 8 Μαρτίου.

Οι πληρωμές αφορούσαν σειρά από δράσεις και μέτρα των αγροτικών προγραμμάτων καθώς και επενδυτικά προγράμματα.

Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό πληρωμές έγιναν για το πρόγραμμα των νέων αγροτών, τις ομάδες τοπικής δράσης Leader, τα μεταφορικά νησιών Αιγαίου, τα μελισσοκομικά προγράμματα όπως την βελτίωση στην παραγωγή και εμπορία μελιού, τους γενετικούς πόρους, την σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, την τεχνική βοήθεια κ.ά.

Επίσης, στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται και οι πληρωμές 691 κτηνοτρόφων ύψους 1.223.565,50 ευρώ για την ενίσχυση των ζωοτροφών (Μέτρο 22) «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η επικαιροποιημένη κατάσταση πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαθέσιμη εδώ

Σε τροχιά πίστωσης βρίσκεται μια τρίτη πληρωμή της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών, που αναμένεται ότι θα κλείσει τον κύκλο του Μέτρου 22 τουλάχιστον για όσους κατάφεραν να υποβάλουν επιτυχώς την αίτηση ενίσχυσης.

Η πληρωμή που αναμένεται ότι θα γίνει το αργότερο την Πέμπτη 9 Μαρτίου, αφορά σε ενστάσεις έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων και την δημοσίευση των οριστικών πινάκων με τους δικαιούχους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων ξεκίνησε την Τρίτη 7 του μήνα με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, ωστόσο η κήρυξη 24ωρης απεργίας ήρθε να ανατρέψει τον προγραμματισμό. Δεν αποκλείεται ωστόσο, σε περίπτωση που βρεθεί προσωπικό ασφαλείας, η διαδικασία πληρωμής να γίνει βάσει προγράμματος και τα πρώτα ποσά να εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήδη από την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, με την πληρωμή και των ενστάσεων, σειρά παίρνει η εκκρεμότητα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων οι οποίοι αν και δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρους το 2021, όλους τους προηγούμενους μήνες αγόρασαν ζωοτροφές μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον υψηλών τιμών. Η επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει ότι η πληρωμή στους νεοεισερχόμενους θα γίνει με διαφορετικό τρόπο και κριτήρια πέραν του μέτρου 22.

Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει προς τους κλάδους της κτηνοτροφίας για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη ενίσχυσης στην πρόσκληση του μέτρου 22. Υπάρχει μια μερίδα κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζει αντικειμενικό πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών και η οποία, μάλλον από αμέλεια, δεν εντάχθηκε στον προγραμματισμό του μέτρου 22, σε μια παράβλεψη που έχει προκαλέσει την οργή των παραγωγών του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση των εκτροφέων κουνελιών (κονικλοτροφία), οι οποίοι βασίζονται αποκλειστικά στην αγορά έτοιμων ζωοτροφών για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους. Την παράληψη αυτή αναγνωρίζει και η ηγεσία του υπουργείου, η οποία καλείται τώρα να βρει τρόπο να χωρέσει στην ενίσχυση ζωοτροφών τους συγκεκριμένους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμα μια τέτοια περίπτωση, είναι οι εκτροφείς ορνίθων αναπαραγωγής. Οι ορνιθες αναπαραγωγής, αλλιώς πατρογονικά κοπάδια (ή όρνιθες πολλαπλασιασμού), ειναι ωοτόκες και παράγουν αυγά επώασης απ τα οποία εξαρτάται όλη η κρεοπαραγωγός πτηνοτροφεία. Τα αυγά που παράγουν εκκολάπτονται και προκύπτουν οι νεοσσοί μιας ημέρας οι οποίοι έπειτα εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος. Αν και από το πλαίσιο του Μέτρου 22 δεν προκύπτει λόγος εξαίρεσης των παραγωγών αυτών, πολλοί εκτροφείς έμειναν εκτός της ενίσχυσης του Μέτρου 22, υπομέτρου 2, που υποτίθεται πως αφορούσε όλη την αυγοπαραγωγό και κρεοπαραγωγό πτηνοτροφεία βάσει της προκήρυξης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 3540/15-12-22.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.