ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - ΒΥΡΩΝΑΣ ΤΩΡΑ : Την Τιμία Χείρα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής υποδέχτηκε κλήρος και λαός, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 στο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως Βύρωνος.

Η υποδοχή της Τιμίας Χείρας εξ΄ Αγίου Όρους προς αγιασμό και προσκύνηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 17:30.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου θα τελεστεί 06:30 – 08:30 Όρθρος – Θεία Λειτουργία – 11:00 παράκληση της Αγίας και στις 18:00 Εσπερινός.

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 06:30 – 08:30 Όρθρος – Θεία Λειτουργία – 11:00 παράκληση της Αγίας και 20:00 – 01:15 Ιερά Αγρυπνία.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 07:00 – 09:00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία – 11:00 Αγιασμός ενώπιον του Ιερού Λειψάνου και 18:00 Εσπερινός.

Τέλος την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 07:00 Όρθρος – Θεία Λειτουργία και 17:30 – 19:00 Εσπερινός – Αναχώρηση Λειψάνου.

ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ:

Καθημερινά: 06:30 – 13:00

16:30 – 20:30

Αγία Μαρία Μαγδαληνή: Στην ιερά μονή της Σιμωνόπετρας φυλάσσεται και το Λείψανο του αριστερού χεριού της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής…
Την εποχή που πρωτοπροσκύνησα το αδιάφθορο χέρι, αυτό παρουσιαζόταν γυμνό πάνω σε ένα κόκκινο βελούδο, όχι δηλαδή μέσα σε μια θήκη, όπως αφήνει να εννοηθεί η φωτογραφία.

Απόγευμα στο αρχονταρίκι της μονής Σιμωνόπετρας, ο αρχοντάρης διηγείται περί του αγίου λειψάνου σε ομάδα προσκυνητών.

– Το χέρι είναι άφθαρτο, με όλο του το δέρμα και τους τένοντες. Διατηρείται σε φυσική θερμοκρασία ζωντανού σώματος και… ευωδιάζει. Μάλιστα εξαιτίας των θαυμάτων της, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή θεωρείται και δεύτερος κτήτορας της Σιμωνόπετρας.

– Λένε, πάτερ, πως όσοι το ασπάζονται διαπιστώνουν ότι είναι θερμό.

– Ναι, είναι αλήθεια. Όσοι το ασπάζονται με ευλάβεια και πίστη διαπιστώνουν τη φυσική θερμότητα ζωντανού σώματος.

Χαμογελούμε λίγο αμήχανοι. «Και τι γίνεται, πάτερ, αν το ασπαστείς και δεν είναι θερμό», ρωτά κάποιος.

– Να σας πω… Κάποιος προσκυνητής το ασπάστηκε, αλλά δεν το ένοιωσε θερμό, ενώ όλοι οι φίλοι του το ένοιωθαν θερμό. Τότε αυτός έπεσε σε κατάθλιψη, ήταν σκεφτικός όλη την ώρα, και τελικά μάς το αποκάλυψε και ζήτησε τη βοήθειά μας.

Ο γέροντας τού συνέστησε να εξομολογηθεί, να προσευχηθεί στην Αγία Μαρία τη Μαγδαληνή και να ξαναπροσκυνήσει το ιερό της λείψανο την άλλη μέρα.

Πράγμα που έγινε. Την άλλη μέρα, ο προσκυνητής, αφού εξομολογήθηκε, ασπάστηκε το χέρι της και ένοιωσε μεγάλη θερμότητα και ευωδία να εξέρχεται του λειψάνου. Ευχαριστούσε δε μετά δακρύων. Μετά δακρύων!

– Ποια λέτε να ήταν η αιτία, πάτερ;

– Τι να σας πω! Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή απωθείται από τις σαρκικές αμαρτίες. Σαρκικοί άνθρωποι με πορνείες, μοιχείες και τα τέτοια, αναδίδουν πνευματική δυσωδία που η Αγία την αποστρέφεται. Ίσως ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκειά της και την αποστροφή της.

«Πω, πω, πάτερ, να σ’ αποστρέφεται ακόμα και το λείψανο για τις σαρκικές σου αμαρτίες!» λέει κάποιος.

– Αύριο που θα προσκυνήσετε μετά τη Θεία Λειτουργία, παρατηρήστε μία μικρή πληγή στην πάνω πλευρά του χεριού. Σα να λείπει ένα μικρό κομμάτι.

Οι Ρώσοι μοναχοί, στις αρχές του εικοστού αιώνα, που είχε πολλούς τότε το Άγιον Όρος, το είχαν σε μεγάλη ευλάβεια. Κάποιοι από αυτούς, όπως το ασπάζονταν, το δάγκαναν κρυφά και έκοβαν ένα μικρό κομματάκι, μια ακίδα, για ευλογία.

Το έκρυβαν στο στόμα τους. Μέχρι να τους πάρουν είδηση οι μοναχοί τότε της Μονής, είχε γίνει μια μικρή πληγή.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.