Δεν έχουν τέλος οι ποινικές διώξεις στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς από ότι φαίνεται επί χρόνια ολόκληρα είχε στηθεί ένα ατελείωτο «πάρτι» που κόστισε περί συνολικά περί τα 2 εκατ. ευρώ. Επιχορηγήσεις, ενισχύσεις κατά παράβαση, portal που ιδρύθηκε και λειτούργησε μόνο και μόνο για να συνάψει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι μόνο μερικά από όσα δυσώδη περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία.

Συγκεκριμένα η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος 9 μελών διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική. Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση αφορούν σε απιστία και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ. Κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε δύο από τις πέντε υποθέσεις εμπλέκεται ο Μητροπολίτης που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2012 με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Το αποδεικτικό υλικό ογκώδες, που σύμφωνα με πληροφορίες καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, Ενδεικτικό είναι ότι για να διαβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει και την ποινική δίωξη, θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα

Οι επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη
Η πρώτη από τις πέντε υποθέσεις που ερευνήθηκαν στην παρούσα φάση καθώς η έρευνα συνεχίζεται, αφορά επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ , μέσα σε μόλις 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η σύμβαση για τα φυλλάδια της Super League
Η δεύτερη περίπτωση, αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, ωστόσο διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ότι τελικά μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί. Οι εισαγγελείς κατέληξαν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκαν ωστόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ανύπαρκτο portal Υγείας και οι δημοσιογράφοι
Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Ο δημοσιογράφος και τα 184.806 ευρώ
Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του. Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων και συνεπώς αρχειοθετούνται , μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

Ντοκουμεντο

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.