ΗΠΑ ΝΕΑ: Μια απόφαση που γυρνάει τις ΗΠΑ δεκαετίες πίσω έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κρίνοντας ότι απαγορεύεται για τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση.

Έτσι, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ δεν θα έχουν από εδώ και πέρα δικαίωμα να προχωρούν σε άμβλωση, δηλαδή με απλά λόγια, δεν θα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν το ίδιο τους το σώμα. Η ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe v Wade ανατρέπεται μετά από σχεδόν 50 χρόνια και η μισή χώρα κάνει βήματα προς τα πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον 25 πολιτείες είναι έτοιμες να θεσπίσουν νέους νόμους ή να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον αδρανοποιημένο νόμο, ο οποίος θα καταστήσει παράνομη την πρόσβαση στην άμβλωση σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών με σύλληψη μετά από βιασμό ή αιμομιξία.

Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτείες βρίσκονται στα νότια των ΗΠΑ, όπως το Τέξας, η Λουιζιάνα και ο Μισισιπής. Μάλιστα, αυτές αποτελούν τις 3 από τις 13 πολιτείες που θα θέσουν σε ισχύ την απαγόρευση των αμβλώσεων ίσως και άμεσα ή το αργότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Το προσχέδιο της γνωμοδότησης που ανατρέπει την ιστορική απόφαση είχε διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό μέσω της ιστοσελίδας Politico και είχε πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές της άμβλωσης, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, σε δημοσκόπηση που είχε γίνει, οι περισσότεροι Αμερικάνοι δήλωναν υπέρ των αμβλώσεων.

Πλέον, το δικαίωμα στην άμβλωση βρίσκεται «στα χέρια» κάθε πολιτείας των ΗΠΑ, αφού η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρει ότι «το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση. Η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων επιστρέφεται στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του».

Οι πρώτες αντιδράσεις υποστηρικτών της άμβλωσης μετά το άκουσμα της απόφασης έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο:
Αμέσως μετά την απόφαση, η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN στον Λευκό Οίκο μετέδωσε πως αναμένεται διάγγελμα του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Η «επέλαση των συντηρητικών» στο Ανώτατο Δικαστήριο
Όμως, τώρα, οι Πολιτείες της χώρας μπορούν ακόμη και να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις δια νόμου. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της πλειοψηφίας των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, κατά την περίοδο της προεδρίας του, διόρισε τρεις δικαστές και χάρισε την ισχυρή αυτή πλειοψηφία.

Άλλωστε, κατά την προεκλογική του περίοδο το 2016, ο Τραμπ κατάφερε να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους από την θρησκευόμενη Δεξιά με την υπόσχεσή του να διορίσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που έχουν ίδιες απόψεις με εκείνους και που θα ήταν έτοιμοι να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση, κάτι που έγινε σήμερα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.