Εντείνονται οι διαδικασίες εκκαθάρισης όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν συσσωρευθεί στις βάσεις δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών, με στόχο το πλήρες ξεκαθάρισμα των υποχρεώσεων που υπάρχουν έναντι των αγροτών από τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων για το 2022.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή μια γενικευμένη προσπάθεια ελέγχου και άμεσης πληρωμής, τόσο των επί μέρους περιπτώσεων που αφορούν σε άμεσες ενισχύσεις (π.χ. monitoring και μεταβιβάσεις), συνδεδεμένες και πρασίνισμα του 2022, όσο και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε ειδικά πριμ (π.χ. βοοειδή – ειδική βάμβακος). Προς οριστικό ξεκαθάρισμα οδεύουν και οι φάκελοι που αφορούν εναπομείνασες υποχρεώσεις από και ειδικότερα προγράμματα, όπως είναι τα βιολογικά, το κομφούζιο και η απονιτροποίηση.

Τα κεφάλια µέσα και πολλή δουλειά περιµένει τις επόµενες δέκα ηµέρες τους αρµόδιους του Οργανισµού Πληρωµών, µε την Παρασκευή 23 Ιουνίου να έχει τεθεί ως ηµεροµηνία στόχος για την εξόφληση των υπολοίπων τόσο της ενιαίας όσο και των προγραµµάτων του 2022.
Σε αυτή τη φάση γίνονται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ωστόσο ακόµα δεν είναι βέβαιο αν θα βγουν οι χρόνοι. Σε κάθε περίπτωση, µέχρι την Παρασκευή 30 του µήνα θα πρέπει να έχουν γραφτεί στο σύστηµα, προς αποφυγήν και των κοινοτικών καταλογισµών, δηλαδή ποινής χιλιάδων ευρώ για τη χώρα µας και κάλυψης των ποσών αυτών µε εθνικά χρήµατα, όλες οι εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς, ενώ δεν αποκλείεται οι πιστώσεις να γίνουν και σταδιακά. Μεγάλο πρόβληµα εντοπίζεται προς ώρας σε σύνθετες περιπτώσεις παραγωγών των οποίων οι δηλώσεις χτύπησαν στις επιλεξιµότητες και δεν µπόρεσαν το προηγούµενο διάστηµα βάσει του υφιστάµενου πλαισίου να προχωρήσουν σε διορθώσεις που να αποδεσµεύσουν τα ποσά της πληρωµής την οποία ακόµα αναµένουν. Ενδεικτικό παράδειγµα, περιπτώσεις ιδιόκτητων αγροτεµαχίων, τα οποία ανήκουν κατά το ήµισυ σε δύο συζύγους (50% ο ένας, 50% ο άλλος), για τις οποίες µια διορθωτική µοιάζει δύσκολη έως αδύνατη. Οι εντολές προς τους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνουν λόγο για άµεση διευθέτηση τέτοιων ζητηµάτων, προκειµένου να συµπεριληφθούν στην επερχόµενη πληρωµή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποιες δύσκολες υποθέσεις να µεταφερθούν ακόµα και για τον Οκτώβριο.

∆ύσκολα τα πράγµατα και µε τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων και ειδικά µε αυτές που σχετίζονται µε κληρονοµιές ή ενοικίαση, που δεν πληρώθηκαν στις προηγούµενες πιστώσεις, µε τους αρµόδιους του Οργανισµού Πληρωµών να αναφέρουν ότι όσες έµειναν πίσω, βρίσκονται τώρα σε φάση ελέγχου, µε σκοπό όσες εξ αυτών βγάζουν ποσά να πληρωθούν µαζί µε τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης στην επερχόµενη πίστωση, χωρίς να αναφέρεται βέβαια πιο συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα.

Σε εκκρεµότητα είναι και όσα αγροτεµάχια ήταν στο monitoring, για τα οποία δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και αφορά περισσότερο την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτό σηµαίνει ότι κάποιοι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας δεν πληρώθηκαν την ειδική ενίσχυση βάµβακος, ενώ και κάποιοι άλλοι έχουν ακόµα απλήρωτα βασική και πρασίνισµα για τα αγροτεµάχια που ήταν στον έλεγχο. Η πληρωµή αυτών των παραγωγών, εφόσον δεν προκύψουν θέµατα µε τα κριτήρια επιλεξιµότητας των εκτάσεων που δηλώθηκαν µε καλλιέργεια βάµβακος, θα γίνει µε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου.

Στο παρά 5’ διορθώσεις για το Μέτρο 22

Με προθεσµία την τακτοποίηση όλων των εκκρεµοτήτων επί των πληρωµών µέχρι το τέλος του µήνα και πριν τις εκλογές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ µε ανακοίνωσή του καλεί τους κτηνοτρόφους που δεν πληρώθηκαν ακόµα από το Μέτρο 22 της αγοράς ζωοτροφών να προσκοµίσουν στα τοπικά γραφεία του οργανισµού της περιοχής τους αντίγραφο του τραπεζικούς τους λογαριασµού. Ειδικότερα η ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών έχει ως εξής: «Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης του Μέτρου 22, που αφορά τη στήριξη σε κτηνοτρόφους, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση λόγω απόρριψης του τραπεζικού λογαριασµού που είχαν δηλώσει στην αίτηση πληρωµής του εν λόγω Μέτρου, µπορούν να προσκοµίσουν στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους, αντίγραφο του τραπεζικού τους λογαριασµού προκειµένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να πιστωθούν τα ποσά πληρωµής».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.