Την Παρασκευή 4 Μαρτίου ε.ε., με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β', και σε συνεργασία των Συμβουλίων Εκκλησιών Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εν Αιγύπτω Χριστιανικών Ομολογιών στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, με την ευκαιρία της "Ημέρας προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών και την ειρήνη του κόσμου".
Κατά τη συνάντηση παρέστησαν ο Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Αίγυπτο, Αρχιεπίσκοπος Nicolas Thévenin, εκπρόσωποι της Κοπτικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των λοιπών Προχαλκηδονίων Εκκλησιών (Συροϊακοβιτικής, Αιθιοπικής κλπ) εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας (των Λατινόρρυθμων και των Κοπτοκαθολικών), εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, εκπρόσωποι της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αιγύπτου και άλλοι παρατηρητές.
Στην τελετή αυτή ανεγνώσθησαν αποσπάσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη σχετικά με την ειρήνη, που δυστυχώς τις μέρες αυτές δοκιμάζεται και την ενότητα των Χριστιανών καθώς η ειρήνη και η ενότητα είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος, και της εν Χριστώ ζωής.
Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η περαιτέρω προώθηση και συνέχιση του Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών, που πραγματοποιείται σε επίπεδο εκκλησιαστικών ηγεσιών. Ο Διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών κατά τόν 20ό αιώνα ξεκίνησε επίσημα τη δεκαετία του ΄60, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου, που συναντήθηκαν στα Ιεροσόλυμα το 1964.
Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ευρισκόμενος σε ιεραποστολική περιοδεία στην Αφρική, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Εκκλησιών της Αιγύπτου, στη συγκεκριμένη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμ. Δαμασκηνό, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη της Συνάξεως και τους μετέφερε την αδελφική αγάπη και τις θερμές ευχές του Μακαριωτάτου.
Στη συνέχεια μίλησε για την ιερότητα του σκοπού αυτής της Συνάξεως και την εν Αγίω Πνεύματι ενότητα των Εκκλησιών και για την ειρήνη, με ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσφατα γεγονότα της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του Μακαρ. Πατριάρχου με την ευκαιρία αυτή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ ο πραγματικός σκοπός αυτής της Ημέρας είναι η προώθηση της ενότητας των Χριστιανών, δυστυχώς ο άρραφος χιτών του Κυρίου σήμερα διαρρηγνύεται από αδελφούς, πράγμα που ιδιαίτερα πικραίνει την Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου.
Και συνέχισε διερωτώμενος «Πώς μπορούμε να μιλάμε για την Ενότητα και την Ειρήνη και για το Κοινό Ποτήριον, όταν δεχόμεθα τέτοιες πρωτόγνωρες προκλήσεις από την αδερφή μας Ρωσική Εκκλησία, η οποία όπως είναι πλέον γνωστό πρόσφατα αποφάσισε την ίδρυση Εξαρχίας και εκκλησιαστικών επαρχιών στα κανονικά και ιστορικά όρια της δικαιοδοσίας του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής;
Πώς μπορούμε να μιλάμε για ενότητα όταν οι ομόδοξοι μας γίνονται αιτία σκανδαλισμού των νεοφώτιστων αδελφών μας στην Αφρική, τους οποίους διακονούμε με αυταπάρνηση και θυσιαστική αγάπη επί αιώνες;
»Εμείς ως Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, Εκκλησία με βαθιές ρίζες εδώ στην Αίγυπτο και στην Ηπειρο του μέλλοντος, όπως ονομάζει την Αφρική ο Πατριάρχης μας, με ιστορία και διαδρομή 20 αιώνων, καταγγέλλουμε την προκλητική παρέμβαση της Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και διαμαρτυρόμεθα εντόνως».
Και έκλεισε λέγοντας· «Σήμερα ζητούμε την προσευχή όλων Σας και παρακαλούμε οι Εκκλησίες της Αιγύπτου, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ανεπηρέαστοι από πολιτικά ή γεωπολιτικά σχήματα, να στηρίξουν το δίκαιο και εργασθούν για την ενότητα των Εκκλησιών, κατά τον λόγο του Κυρίου “ἵνα πάντες ἕν ὦσιν”».
Τέλος, στην μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου, που εδρεύει στην Ιερά Μονή, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ από το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο, που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αφρική. Επίσης παρουσιάστηκε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις διαχριστιανικές σχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τις άλλες Εκκλησίες της Αιγύπτου και προσφέρθηκε ως ευλογία εικόνα των ορθοδόξων Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, που μαρτύρησαν στο Παλαιό Κάϊρο, το 1522 καθώς φέτος συμπληρώνονται 500 χρόνια από το μαρτύριο τους.