του Θωμά Αναστασιάδη

Απεδήμησεν εις Κύριον, προ ημερών σε ηλικία 89 ετών, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μάρθας και Μαρίας, μοναχή Ερμιόνη {Людмила, LUDMILLA}. Η Μονή βρίσκεται στο κατάφυτο με πανύψηλα πεύκα, Ιερό Όρος Grabarka, στην ανατολική Πολωνία.

 H μακαριστή γερόντισσα ήταν απόγονος Ρώσων μεταναστών και πριν μονάσει, εργάστηκε στο ταχυδρομείο αλλά και ως μεταφράστρια. Σπούδασε Θεολογία στην Ορθόδοξη Ιερατική Σχολή της Βαρσοβίας και το 1962 εκάρει μοναχή. Διαδέχθηκε την μακαριστή Βαρβάρα και ηγουμένευσε στην ως άνω Μονή για 18 χρόνια, μέχρι την κοίμησή της.

Την ημέρα της κοίμησης, το σκήνωμα της γερόντισσας ήταν στο παρεκκλήσι της Θεοτόκου, όπου οι αδελφές της Μονής και άλλες μοναχές από άλλα Πολωνέζικα μοναστήρια, διάβασαν το ψαλτήρι και προσευχήθηκαν για την ψυχή της Μητέρας τους. Την επομένη μεταφέρθηκε στο Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Καθολικό της Μονής, για την κηδεία. Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Μπιαλιστόκ και Γκντάνσκ, Θεοφ/τος Σουπράσλ κ.Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από είκοσι και πλέον ιερείς και ιερομονάχους. Παρέστησαν μοναχές από τις Μονές Zvierki, Wojnowie, Αγ.Αικετερίνης, Zaleszanach, Turkowice, οι νέοι της Αδελφότητας της Ορθόδοξης Νεολαίας, πνευματικοπαίδια και φίλοι της Μονής. Επικήδειο εκφώνησαν ο Αρχιμ. Ιγνάτιος και ο Επισκ. Γρηγόριος. Τόνισαν ότι για πάνω από εξήντα χρόνια, που ήταν μοναχή, η προσευχή της ήταν λαμπάδα καιομένη. Η αγάπη που είχε η γερόντισσα στον Θεό και την Εκκλησία, την συνόδευσε σε όλη της την ζωή, και εκπλήρωσε με επιτυχία τα μοναστικά της καθήκοντα και τα διακονήματα που της ανατέθηκαν μέχρι το τέλος της επίγειας διαδρομής της.

-Με το παράδειγμά της μας έδειξε πως να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού, είπε ο π.Ιγνάτιος, ενώ ο επίσκοπος ζήτησε από όλους να κάνουν ένθερμη προσευχή για την ανάπαυση της ψυχής της.
Ακολούθησε η ταφή, στο νεκροταφείο της Μονής.

Η τοποθεσία της Μονής είναι η πιο ιερή των Ορθόδοξων Χριστιανών στην Πολωνία, και λόγω των πολλών θαυμάτων, την ονομάζουν “Άγιο Όρος Grabarka”. Επίσης ονομάζουν την περιοχή και «Όρος των Σταυρών», επειδή το Καθολικό της Μονής, στην κορυφή του λόφου, περιβάλλεται από ένα “δάσος” με χιλιάδες ξύλινους σταυρούς κάθε μεγέθους, τάματα των χιλιάδων προσκυνητών, που προσκομίζουν στην πανήγυρη της Μονής, της Μεταμόρφωσης του Χριστού 6/19 Αυγούστου.

πηγή: 14 ac28fc8e48419468e83fa6c6036259ef.jpg
www.grabarka.pl