Καταρτίζεται το τριπρόσωπο - Για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία η εκλογή αυτή γίνεται μέσω εσωτερικής διαδικασίας.

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Στην κρίσιμη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, οι Ιεράρχες της Κρήτης θα επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία το τριπρόσωπο με τους τρεις υποψηφίους Μητροπολίτες από τους οποίους θα επιλεγεί από το Φανάρι ο νέος ποιμενάρχης της Κρήτης.

Οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης προσλαμβάνουν ιστορικό χαρακτήρα για δύο λόγους. Αφενός για πρώτη φορά στη μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία η επιλογή του τριπρόσωπου διεξάγεται στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας, σε εφαρμογή του νόμου που θεσπίστηκε το 2014. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τότε τους τρεις υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο επέλεγε το Υπουργείο Παιδείας. Αφετέρου, είναι η πρώτης επίσης φορά που διαδικασίες διαδοχής λαμβάνουν χώρα ενώ βρίσκεται εν ζωή ο Αρχιεπίσκοπος που ηγείτο της τοπικής Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ειρηναίος κατετάγη με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους εφησυχάζοντες ιεράρχες από τις 2 Δεκεμβρίου οπότε και η θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κηρύχτηκε χηρεύουσα. Με την απόφαση αυτή, είχαν εκκινηθεί και τυπικά οι διαδικασίες για τη διαδοχή.

Οι τρεις Μητροπολίτες που θα προκύψουν από τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ιερά Σύνοδο της Κρητικής Εκκλησίας θα αποτελέσουν και τους υποψηφίους Αρχιεπισκόπους. Το τριπρόσωπο θα τεθεί στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις 11-13 Ιανουαρίου 2022, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα είναι ο ιεράρχης εκείνος που θα προκύψει από τη διαδικασία αυτή στο Φανάρι, είτε με ομόφωνη απόφαση, είτε με πλειοψηφία.

Οι επικρατέστεροι Μητροπολίτες για το τριπρόσωπο είναι:

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου του 1968 (53 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.
Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο, στις 29 Ιανουαρίου του 1957 (64 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001 και
ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στα Χανιά το 1964 (57 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης τον Οκτώβριο του 2005.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.