Μετά το Πάσχα, για τους περισσότερους, κληρικούς και αρχιερείς, ακολουθούν ημέρες ξεκούρασης και περισυλλογής. Ήταν ένα Πάσχα ανακουφιστικό και «κανονικότητας» μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Τώρα όλοι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους. Οι κληρικοί πώς θα βγάλουν τα προβλήματα στις ενορίες τους με τα συσσωρευμένα χρέη. Οι Μητροπολίτες πώς θα συμμαζέψουν και θα κλείσουν τα δικά τους μέτωπα. Σε επίπεδο διοίκησης, η βασική εκκρεμότητα για να συγκληθεί η ιεραρχία είναι η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Αντιπαράθεση Ελπιδοφόρου με Ναθαναήλ και απάντηση Μητροπολιτών

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως και υπογράψει η Ν. Κεραμέως και επίσημα τη διχοτόμηση σε δύο Μητροπόλεις (Αγρινίου και Μεσολογγίου), τότε ίσως συγκληθεί ιεραρχία τον Ιούνιο.

Σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογές για τους νέους αρχιερείς σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Γορτυνία θα γίνουν, υπό κανονικές συνθήκες, τον Οκτώβριο. Μαζί με αυτές τις τρεις Μητροπόλεις, με ενημέρωσαν οι πηγές μου, θα έχουμε και την κάλυψη μίας ακόμη Μητρόπολης στη Β. Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης είναι υπό παραίτηση. Πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο που δεν έχει ανάγκη από καρέκλες και αξιώματα και θεωρεί πως έκλεισε τον κύκλο του. Άφησε έργο μεγάλο και κληρονομιά για τον επόμενο. Μακάρι να είχαν πολλοί την επίγνωση πως πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη στις νεότερες γενιές.

Να ενημερώσω ωστόσο πως δεν πρέπει να χαίρονται οι υποψήφιοι αρχιμανδρίτες. Ο Αρχιεπίσκοπος και ομάδα Μητροπολιτών έχουν συμφωνήσει ήδη για τον πρωτοσύγκελλο που θα την καλύψει. Τους συμβουλεύω να μη χάνουν το χρόνο τους και να κοιτάξουν αλλού να ρίξουν τα δίχτυα τους.

Καταγράφω λοιπόν στο αρχιεπισκοπικό τεφτέρι τέσσερις κενές Μητροπόλεις για αρχή. Πιθανότατα όμως να προκύψει μέχρι τον Οκτώβριο και μια πέμπτη. Σε Μητρόπολη που έχει ξεκινήσει έλεγχος από τις φορολογικές αρχές και σύντομα αναμένεται το πόρισμα. Οι πηγές μου λένε πως ο γηραιός Μητροπολίτης έχει -εκτός από άνοια- και… άγνοια για όσα έχουν γίνει από το “δεξί του χέρι”. Θαύματα με τα βιβλία της Μητρόπολης.

Φύλλο και φτερό
Αναφέρθηκα στη Μητρόπολη που κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο οι φορολογικές και άλλες αρμόδιες κρατικές αρχές. Λέγεται πως έχουν βγάλει «λαυράκι» και είναι ολοφάνερο πως κάποιοι έχουν εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Μητροπολίτη να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Άγνωστο βέβαια γιατί ο Αρχιεπίσκοπος και η ΔΙΣ κωφεύουν στα όσα συμβαίνουν χρόνια τώρα στη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Αναδρομικό έλεγχο σε επίπεδο τραπεζικών κινήσεων κάνουν όμως και σε συγκεκριμένες Μητροπόλεις. Μία στην Αττική και τρεις στην επαρχία. Μαζί και σε δύο πολιτιστικά ιδρύματα που ανήκουν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα.

Εφόσον διαπιστωθεί πως έγιναν τραπεζικές κινήσεις που δεν δικαιολογούνται, είτε εσόδων είτε δαπανών, τότε ο έλεγχος θα γίνει πιο λεπτομερής και θα ζητηθεί το άνοιγμα βιβλίων και οι ευθύνες, από τους υπεύθυνους κατά το νόμο διαχειριστές των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων.

“Μελχισεδέκ”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.