H ακτινογραφία της πρώτης ομιλίας
Ενωτικός εμφανίστηκε ξανά ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές επιχειρώντας να αφήσει πίσω του το πολωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα, κυρίως λόγω της στάσης του απερχόμενο προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και των Ρεπουμπλικάνων.

Όπως και σε όλη του την προεκλογική καμπάνια, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην αποκατάσταση της «ψυχής της Αμερικής».

«Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που δεν θα διχάζει αλλά θα ενώνει. Ένας πρόεδρος που δεν θα βλέπει κόκκινες και μπλε πολιτείες (σ.σ. τα χρώματα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων), αλλά τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Watch Joe Biden’s first speech to the nation as president-elect of the United States

Παραπέμποντας, μάλιστα, σε αποσπάσματα της Βίβλου είπε ότι «η Βίβλος μας λέει ότι υπάρχει μια εποχή για τα πάντα: υπάρχει μια εποχή να χτίσεις, μια εποχή να θερίσεις και μια εποχή να θεραπεύσεις. Αυτή είναι η στιγμή να επουλωθούν οι πληγές στην Αμερική».

Ξεχωριστές ήταν οι αναφορές του Μπάιντεν και στη διαφορετικότητα με αφορμή το γεγονός ότι η διακυβέρνησή του θα έχει την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο που είναι και Αφροαμερικανή, την Κάμαλα Χάρις. « Είμαι υπερήφανος για την καμπάνια που διοργανώσαμε, συντηρητικοί, προοδευτικοί, gay, straight, ασιάτες, λατίνοι, όλοι μαζί. Κυρίως η αφροαμερικανική κοινότητα που με στήριξε τόσο πολύ, της είμαι ευγνώμων. Θα συνεχίσω να τη στηρίζω κι εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να υποσχεθούμε ότι θα σταθούμε δίπλα σε όλους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, πίστης, ταυτότητας ή αναπηρίας» πρόσθεσε.

Μολονότι ο Μπάιντεν αναφέρθηκε μόνο μια φορά στον Τραμπ, το πνεύμα της πολιτικής του απερχόμενου προέδρου ήταν εμφανές στις αναφορές του νικητή των εκλογών με τον Μπάιντεν να τονίζει ότι ήρθε το τέλος «της θολής εποχής της δαιμονοποίησης». «Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω αυτή την άγρια ρητορική, να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία, να κοιτάξουμε στα μάτια ο ένας τον άλλο και να ακούσουμε ο ένας τον άλλο ξανά» είπε ο Μπάιντεν κάνοντας αναφορά στο πρώτο μήνυμα που είχε απευθύνει ο Αβράαμ Λίνκολν: «το έθνος μας μορφοποιήθηκε από τη συνεχή μάχη ανάμεσα στους καλύτερους άγγελους και τις σκοτεινότερες παρορμήσεις. Είναι ώρα τώρα να επικρατήσουν οι καλύτεροι άγγελοι».

Δίνοντας, δε, ένα στίγμα των προτεραιοτήτων του ο Μπαίντεν έκανε αναφορά σε έξι τομείς: τον κορωνοϊό, την οικονομία, το σύστημα υγείας, τον αγώνα να υπάρξει φυλετική δικαιοσύνη και να ξεριζωθεί ο συστημικός ρατσισμός, την κλιμματική αλλαγή και την μάχη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας «προκειμένου όλοι να έχουν σε αυτή τη χώρα μια ίση ευκαιρία».

Από τους έξι αυτούς τομείς ο Μπάιντεν ξεχώρισε τον κορωνοϊό ανακοινώνοντας ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση με επιστήμονες προκειμένου να συσταθεί μια ομάδα εργασίας. ««Η δουλειά μας ξεκινάει με το να ελέγξουμε τον COVID-19. Τη Δευτέρα θα ορίσω μια ομάδα συμβούλων για να σταματήσουμε αυτή την πανδημία με ορίζοντα τις 20 Ιανουαρίου. Θα είναι ένα σχέδιο βασισμένο πάνω στην επιστήμη. Θα νικήσουμε αυτή την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. «Πιστεύω στον καλύτερο εαυτό μας. Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο και ηγούμαστε όχι μόνο με την δύναμή μας αλλά και με την δύναμη του παραδείγματος που δίνουμε καθημερινά».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.