Τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ποντιακό ελληνισμό απαρίθμησε ο πρόεδρος του κόμματος - Τι σημαίνει η φράση «Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν» που χρησιμοποίησε.

«Η ιστορία αυτή του ποντιακού Ελληνισμού δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Μενίδι.

«Τιμούμε την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ απευθυνόμενος στα Ποντιακά υποστήριξε πως «Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν
Άλλα ζώα σφάζονται και άλλα μηρυκάζουν» υποστήριξε, αναφερόμενος στην «αναδιανομή πλούτου που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Με τον πιο προκλητικό τρόπο και με όλα τα μέσα», όπως είπε.

«Δεν είναι δικαιοσύνη να ξεσπιτώνονται οικογένειες με τους πλειστηριασμούς για λίγες χιλιάδες ευρώ και το κόμμα που βρίσκεται πίσω από αυτό το απάνθρωπο κύμα να χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ και να απολαμβάνει τη γαλήνη που προσφέρουν τα δανεικά κι αγύριστα» σχολίασε ακόμη ο κ.Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στηρίζει την αισχροκέρδεια».

Ο Τσίπρας μίλησε Ποντιακά σε συγκέντρωση στο Μενίδι

«Και να προσθέτει σ’ αυτή την κρατική αισχροκέρδεια διατηρώντας στα ύψη τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν είναι δικαιοσύνη να παρακολουθεί την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων σε στιγμές εθνικά ευαίσθητες όχι ο Ερντογάν, αλλά ο Μητσοτάκης και ο ανεψιός του. Μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών πρόσθεσε ότι «οφείλεται καθαρά στην αδιαφορία για τις δημόσιες υποδομές και την ασφάλεια των ανθρώπων.Και να σπεύδει ο πρωθυπουργός να φορτώνει την τραγωδία στον σταθμάρχη που οι ίδιοι, με ρουσφέτι, διόρισαν».

Ακόμη χαρακτήρισε δικαιοσύνη τον σεβασμό «στην ιστορία που έχει ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Ο έμπρακτος σεβασμός – ο σεβασμός στην πράξη και όχι στα λόγια».

«Είμαστε σήμερα, λοιπόν, εδώ για να τιμήσουμε την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τη μεγάλη συνεισφορά του στην πορεία της χώρας μας. Για να δοθεί σαφώς το μήνυμα ότι η ιστορία αυτή δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.Αφορά την παιδεία μας, τον πολιτισμό μας, τα δικαιώματα στέγασης και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών μας και τις διπλωματικές μας σχέσεις. Αφορά την ταυτότητά μας» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Επιχειρώντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή, ο κ. Τσίπρας «αυτή η ιστορία βάφτηκε στο αίμα και τον πόνο οδηγώντας έναν πολιτισμό χιλιάδων χρόνων στο δραματικό του τέλος». «Τα γεγονότα, όμως, αυτά, άνοιξαν ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά για την πορεία της πατρίδας μας. Όσοι κατάφεραν να διασωθούν και να έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα συνέβαλαν στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας από την οποία προερχόμαστε όλοι μας», σημείωσε.

«Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες και συχνά την άθλια αμφισβήτηση ακόμα και της ελληνικής τους ταυτότητας την οποία αγωνίστηκαν τόσο πολύ να προστατέψουν. Στα ξένα είμαι ¨Ελληνας μα στην Ελλάδα ξένος» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ απαρίθμησε μια σειρά δεσμεύσεων τους για τον Ποντιακό ελληνισμό και τους Πόντιους συμπολίτες μας.

Οι δεσμεύσεις:

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως «στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων, θα συγκροτήσουμε μια μόνιμη και διαρκή διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923».

-«Όπως ξέρετε, στις 18 Μαΐου 2019, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκα ως Πρωθυπουργός με το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και ιδρυμάτων -γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά- και αποφασίσαμε τη σύσταση «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».

Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση για δημιουργία Μουσείου αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στον χώρο που παραχωρήθηκε στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Και δυστυχώς παρά τις διακηρύξεις η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Δεσμεύομαι, λοιπόν σήμερα, ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει όπως θα προχωρήσει η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό, με πρώτα τα απολυμαντήρια της Αρετσούς όπου χάθηκαν 20.000 ψυχές».

– «Δεσμευόμαστε επίσης, να προωθούμε την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία.

Αλλά και στηρίζοντας ενεργά την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων μας».

– «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κων/πολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.Δεσμευόμαστε λοιπόν, να εντείνουμε λοιπόν η προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για τη προστασία των Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

– «Δεσμευόμαστε επίσης, ότι θα αλλάξουμε το ΠΔ 99/1994 προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαίου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας και κρατικής στήριξης του ποντιακού ελληνισμού».

– «Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι η Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα».

«Είναι απαράδεκτο μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση και μετά από όλες τις δυσκολίες της πανδημίας και την κρίση ακρίβειας που βιώνετε κάθε μέρα να έρχεστε αντιμέτωποι με εκδόσεις διαταγών πληρωμής για την κατάσχεση των σπιτιών σας που χτίστηκαν με εγγυήσεις δημοσίου.

Είναι απαράδεκτο για δάνεια 30 και 40 χιλιάδων στα οποία απομένουν 5 και 10 χιλιάδες, να έρχεστε αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τις τράπεζες των σπιτιών που χτίσατε με τα χέρια σας, με τη βοήθεια των γειτόνων σας και με τόσες δυσκολίες τόσα χρόνια» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο, τον Μάιο 2020 με την οικονομία παγωμένη από το lockdown, να περνάει ΚΥΑ ο κ. Μητσοτάκης με την οποία να λέει ότι όποιος από τους παλλινοστούντες έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου πρέπει είτε να ενταχθεί στον πτωχευτικό, είτε να αποπληρώσει σε 120 δόσεις».

Γι’ αυτό εμείς δεσμευόμαστε ότι με νέα ρύθμιση που θα φέρουμε, διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν το αρχικό δάνειο. Και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα.

– Τέλος, δεσμευόμαστε, όπως λέμε πάλι σαφώς στο πρόγραμμά μας, για απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαικών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Έλληνες παλλινοστούντες και οι οικογένειές τους, να ταλαιπορούνται ακόμα με θέματα ιθαγένειας.

«Θεωρώ ότι αυτός ο οδικός χάρτης αποτελεί τη βάση προκειμένου η Πολιτεία να στηρίξει πραγματικά τον Ποντιακό Ελληνισμό με τον τρόπο που του αξίζει. Η βάση για να μπορούμε να μιλάμε έμπρακτα για Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού και για τον καθένα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.