Όποιος κληρικός νομίζει πως …γλίτωσε την επισκοποίηση στη Σύνοδο του Οκτωβρίου που πέρασε, είναι γελασμένος. Αυτό έλεγε χαριτολογώντας ένας Μητροπολίτης σχολιάζοντας σκωπτικά την ντουζίνα και βάλε, αρχιερέων που ανέδειξε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Πληροφορούμαι πως πολύ σύντομα, μόλις τον Οκτώβριο, θα συγκαλέσει ξανά ιεραρχία για να εκλέξει και όσους απέμειναν! Ο αριθμός των προσώπων που θα αναβαθμιστούν στον βαθμό του επισκόπου είναι έξι. Δύο τρεις θα γίνουν, λένε, σε Ιερά Σύνοδο και Αρχιεπισκοπή.

Βοηθούς επισκόπους έχουν ζητήσει επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και στην θρησκευτική υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ για τον προϊστάμενο κληρικό. Όποιος προλάβει την μίτρα είδε, με λίγα λόγια.

Το δέκα το καλό

Η ζωή μπορεί να σου δώσει τον τίτλο του βοηθού Επισκόπου, μπορεί και να σου δώσει και μία Μητρόπολη «από τις καλές». Μία τέτοια, καλή Μητρόπολη, είναι και η Μαντινείας και Κυνουρίας. Μήνες τώρα ψιθυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει στο συρτάρι του την παραίτηση του επιστήθιου φίλου του Μητροπολίτη Αλεξάνδρου. Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και η διαποίμανσή της είναι δύσκολη.

Τρεις υποψήφιοι ακούγονται πως τον Φεβρουάριο ίσως διαδεχτούν τον νυν Μητροπολίτη Μαντινείας. Τώρα ποιος απ όλους θα γίνει, η απόφαση είναι αποκλειστικά στο χέρι του Αρχιεπισκόπου. Με τα «παιδιά» του (βλ. Θεσσαλονίκης) και τις υποχρεώσεις (βλ. σε Χαλκίδος) τελείωσε. Ήρθε η ώρα να αποφασίσει να κρίνει αποκλειστικά μόνος.

Όπως ο διάολος το λιβάνι

Τα … επικοινωνιακά τζιμάνια του Φαναρίου έσπευσαν να κανονίσουν συνάντηση ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη. Η συνάντηση, αν θυμάστε, έγινε στο πόδι, στο λόμπι ενός ξενοδοχείου.

Τίποτε ουσιαστικό δεν ειπώθηκε και ήταν μόνο για τις φωτογραφίες. Να θυμίσω πως ο Στέφανος Κασσελάκης, στις σταθερές θέσεις του υποστηρίζει πως επιβάλλεται άμεσα να γίνει χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πιο πονηρά σκεπτόμενος, περίμενε να δει πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο Κασελάκη και μετά να κανονίσει μία επίσημη συνάντηση.

Τώρα, βέβαια που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μέσα στον μήνα προς ψήφιση τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχω την εντύπωση πως ο κ. Ιερώνυμος θα αποφύγει τη συνάντηση όπως ο … διάολος το λιβάνι. Τι να του πει ο ένας και τι να του απαντήσει ο άλλος;

Δύο κόσμοι αντιδιαμετρικά αντίθετοι στο συγκεκριμένο θέμα. Την ευκαιρία να τοποθετηθεί η ιεραρχία επίσημα για το θέμα την είχαν τον Οκτώβριο. Αναλώθηκαν όμως στο να κάνουν εκλογές που χρόνος για να συζητήσουν τέτοια θέματα…

“Μελχισεδέκ”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.