Όπως μας πληροφορεί η Αρχιεπισκοπή:

Το Συνοδικό Γραφείον Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, η Αστυνομία Κύπρου-ΥΚΑΝ, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα HELP2LIVE και το Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας διοργανώνουν την Έκθεση «Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο», στο Κρατικό Εθνογραφικό Μουσείο της Βαρσοβίας από τις 15-22 Νοεμβρίου 2017.

Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα τελεστούν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στις 17.30.

Στόχος της Έκθεσης είναι να συνεορτάσει τον Κυπριακό Χριστουγεννιάτικο πολιτισμό με τον Πολωνικό λαό φιλεύοντας τον με την πλούσια πολιτισμική Χριστουγεννιάτικη κυπριακή παράδοση, μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια).

Η Έκθεση περιλαμβάνει τις εξής Ενότητες:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩΜΕΝ ΕΝΘΑ ΟΔΕΥΕΙ Ο ΑΣΤΗΡ

Έκθεση με 27 Πίνακες πλημμυρισμένους από όμορφες εικόνες και επεξηγηματικά κείμενα για τα έθιμα του Δωδεκαήμερου στην Κύπρο (στην πολωνική και αγγλική γλώσσα).

. Δύο Αγιογραφημένες εικόνες της Γέννησης και της Βάπτισης του Χριστού (πιστά αντίγραφα εικόνων από το Βυζαντινό Μουσείο της Κύπρου).

. Ζωγραφισμένος Σταυρός σε ξυλόγλυπτη βάση /εικόνα του Σταυρού που πέφτει στη θάλασσα για να αγιάσει τα Νερά τα Θεοφάνεια.

. Το Τραπέζι του Αγίου Βασιλείου

Αναπαράσταση του Τραπεζιού του Αγίου Βασιλείου το οποίο στρώνουν οι Κύπριοι κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς με Βασιλόπιτα, κόλλυβα, ένα μπουκάλι κρασί και ένα ποτήρι ,το πουγκί του νοικοκύρη, για να έλθει ο Άγιος να πιεί και να ευλογήσει το σπίτι και το πουγκί του νοικοκύρη, για να είναι πάντα γεμάτο και να ευημερεί. Πάνω από το τραπέζι υπάρχει η εικόνα του Αγίου Βασιλείου (πιστό αντίγραφο εικόνας του Βυζαντινού Μουσείου της Κύπρου) και το αναμμένο καντήλι στη χάρι του.

ΚΥΠΡΟΣ, έρχου και ίδε…

Ο επισκέπτης της Έκθεσης έχει εδώ την ευκαιρία να εισέλθει και να δει και να γνωρίσει το κυπριακό παραδοσιακό σπίτι, καθώς και να παρακολουθήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για την Κύπρο.

ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΖΥΜΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

Επί τόπου επίδειξη παρασκευής των ζυμωμάτων του Δωδεκαημέρου.

ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ , ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑΣ ,ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ

Παρουσίαση και δωρεάν διανομή εντύπων με πληροφοριακό υλικό για την Κύπρο.

ΕΡΓΟΧΕΙΡΟΝ, δια χειρός…

Παρουσίαση μιας σειράς οικολογικών θησαυρών, εργόχειρα, θρησκευτικά χειροτεχνήματα, θαυμαστοί καρποί της αγάπης και της υπομονής των μοναχών της Κύπρου.

Τα εργόχειρα θα διατίθενται και προς πώληση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΙΝΙΑ

Αναπαράσταση του χώρου συνάθροισης, της εστίας όπου μαζεύεται η οικογένεια τις ημέρες του Δωδεκαημέρου για να συνομιλήσει , να αφηγηθεί ιστορίες γύρω από τη ζεστασιά της αναμμένης φωτιάς η οποία θερμαίνει τις καρδιές των ανθρώπων και τους φέρνει πιο κοντά τις ημέρες αυτές της αγάπης.

ΕΙΚΟΝΙΖΩ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Διοργάνωση εργαστηρίων ζωγραφικής με εκπαιδευτικό τετράδιο ζωγραφικής με θέμα «Έθιμα του Δωδεκαήμερου στην Κύπρο».

Οργανωμένες Επισκέψεις τόσο στην Έκθεση όσο και στα εργαστήρια ζωγραφικής.

Ο Κατάλογος της Έκθεσης και το Τετράδιο ζωγραφικής θα διατίθενται δωρεάν.

Η είσοδος στην έκθεση και στα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες : τηλ. +48 22 827 76 41-46

www.ethnomuseum.pl

Για οργανωμένες επισκέψεις: [email protected]

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.