Μετά την κήρυξη "εν χηρεία" του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Εκκλησίας της Κρήτης, από το Φανάρι, αρχίζουν άμεσα οι διεργασίες της Ιεράς Συνόδου των Ιεραρχών του νησιού, για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου.

Το πρώτο βήμα προβλέπει πως ο Μητροπολίτης Λάμπης και Συβρίτου – ως ο γηραιότερος εκ των Ιεραρχών του νησιού – θα τοποθετηθεί τοποτηρητής και αμέσως μετά επιλέγεται το Τριπρόσωπο από τους 8 Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, από τους τρεις Μητροπολίτες που θα προταθούν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επιλέξει τον διάδοχο για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο στην Κρήτη.

Να θυμίσουμε ότι, επίσημα, το ενδιαφέρον τους θα εκφράσουν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου. κκ Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος και Κισσάμου και Σελίνου, κκ Αμφιλόχιος.

Ο μέχρι πρότινος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κατατάχθηκε στους εφησυχάζοντες ιεράρχες με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου – Αντιμετωπίζει επί σειρά μηνών σοβαρά προβλήματα υγείας – Ποιοι «ακούγονται» για την διαδοχή
Στους εφησυχάζοντες ιεράρχες κατέταξε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον πρώην πλέον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής συνεδρίασής της την Πέμπτη.

Ο Ειρηναίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας εδώ και καιρό και της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η απαλλαγή από τα καθήκοντά του μετά από συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης στις 24 Νοεμβρίου.

Η απόφαση απαλλαγής λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων υγείας εστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ελήφθη μετά από συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η Σύνοδος έλαβε υπόψη τις ένορκες πιστοποιήσεις των τριών γιατρών, Καθηγητών Πανεπιστημίου για τα χρόνια προβλήματα υγείας του Αρχιεπισκόπου. Στο σχετικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου κ. Ειρηναίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προτρέπει την Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης να προχωρήσει στην κατάρτιση τριπροσώπου με σκοπό την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, εκφράζοντας τη στοργή και ευαρέσκειά της προς τον κ. Ειρηναίο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.