Στις 11 το πρωί της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου πρόκειται να συνέλθει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης προκειμένου να εκλέξει το τριπρόσωπο .

Η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει προγραμματιστεί για τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου. Ο Παναγιώτατος και οι δώδεκα Ιεράρχες θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.
Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης πρόκειται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Την έναρξη των διαδικασιών για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία της Κρήτης σηματοδότησε η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία κήρυξε χηρεύουσα τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κατατάσσοντας τον κ.κ. Ειρηναίο στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες.

Στις 11 το πρωί της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου πρόκειται να συνέλθει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης προκειμένου να εκλέξει τα τρία πρόσωπα μέσα από τα οποία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εκλέξει το πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης έχει αναλάβει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τον καταρτισμό του τριπρόσωπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης, εξίσου υποψήφιοι είναι όλοι οι Μητροπολίτες της Κρήτης, ενώ κάθε ένας Ιεράρχης πρέπει να ψηφίσει τρία πρόσωπα στη μυστική ψηφοφορία, ώστε να είναι έγκυρα τα ψηφοδέλτια.

Ακόμα σημειώνεται ότι εάν κάποιος επιθυμεί να ψηφίσει μητροπολίτη, που έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, έχει δικαίωμα να το πράξει.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου μία ώρα αργότερα, ενώ το τυπικό που θα ακολουθηθεί έπειτα έχει ως εξής: μέσω επιστολής η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης ενημερώνει τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάδειξη του Τριπρόσωπου.

Η εκλογή στο Φανάρι

Η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου έχει προγραμματιστεί για τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου (στις 9 π.μ.) στο Φανάρι, οπότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθώς και δώδεκα ακόμα Ιεράρχες θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης πρόκειται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου αφού πρώτα, σύμφωνα πάντα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα όπου θα υπογράψει το διάταγμα αποδοχής κι έπειτα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα δοθεί το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΑΡΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ:

Μητροπολίτες, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, και Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιο, Αρκαλοχωριου Ανδρέα..

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.