Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου , κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα με το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η αντίδραση του υπουργείου
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «θα μελετήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξαρχής το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών και για την τροποποίηση της δήλωσης απαλλαγής από αυτό»

Άρα οι αλλαγές θα αφορούν σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός προς την κατεύθυνση αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών και αφετέρου ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνει ένας μαθητής απαλλαγή από το μάθημα.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Ήδη πάντως, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Και απευθύνει έκκληση προς την υπουργό να ανακαλέσει τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών και επομένως να αποσυρθούν οι «Φάκελοι του Μαθήματος των θρησκευτικών».

Η ΠΕΘ
Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση θεολόγων από την πλευρά της ζητεί συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και προτείνει την άμεση απόσυρση των Προγραμμάτων Σπουδών, επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016, και την έναρξη διαδικασίας εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων σχολικών εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ΠΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια στάθηκε πιστή στη συνταγματική ευθύνη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι στην κατά το Σύνταγμα σύνταξη θρησκευτικών πονημάτων της αρμόζει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση τους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.