Η διαχρονική θέση της Εκκλησίας για την αποτέφρωση - άρθρο του 2019- Τις θέσεις της για το ζήτημα της καύσης των νεκρών διατυπώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το φυλλάδιο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ» που αναμένεται να μοιραστεί στους ναούς τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη των κατά τόπους Μητροπόλεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει κατά τη συνεδρίασή της στις αρχές Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

«Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος στο φυλλάδιό της.

Μάλιστα, στο φυλλάδιο η Ιερά Σύνοδος περιγράφει τη σύγχρονη μέθοδο της «κατ’ ευφημισμόν ‘’αποτέφρωσης’’» και τα στάδιά της που αφορούν στην καύση του νεκρού σώματος και την κονιορτοποίηση του ανθρώπινου σκελετού σε ειδικό μίξερ που μετατρέπει τα οστά σε σκόνη. Αυτή η σκόνη είναι το τελικό προϊόν της διαδικασίας αυτής που για την Εκκλησία «δεν διαφέρει και πολύ από την «ανακύκλωση απορριμμάτων».

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ακόμα ότι «η Εκκλησία ως κοινότητα, που είναι κατ’ εξοχήν χώρος ελευθερίας, δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις Της. Έχει όμως το δικαίωμα να θεωρήσει την καύση ως μεταχείριση αντίθετη προς τις αρχές, την παράδοση και τα έθιμά Της» και για αυτόν τον λόγο «προφανώς όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν την παράδοση της Εκκλησίας, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την αποτέφρωση, οπότε δεν θα τύχουν Εξοδίου Ακολουθίας (Κηδείας) από την Εκκλησία.

Σύμφωνα με το φυλλάδιο, «για το ήθος της Εκκλησία μας, αυτή η διαδικασία μηχανικού αφανισμού του σώματος δεν τιμά τον νεκρό. Η Εκκλησία αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον κεκοιμημένο άνθρωπο να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.