Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος – και τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας -χαρακτήρισε δυσκολο να αλλάξουν τα όρια των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Eπισήμανε πως είναι θέμα της Ιεραρχίας και αποδέχτηκε πως το Αγρίνιο είναι η μόνη μεγάλη πόλη που δεν αποτελεί έδρα μητροπόλεως.

O Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος με την ιδιότητα πρωτίστως του Τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Μεσολόγγι.

Η επιλογή του κ. Ιερόθεου να οργανώσει συνέντευξη Τύπου από μόνη της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι κάτι που σπανίζει στα χρονικά της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, μετά την εκδημία του μακαριστού Κοσμά, στο προσκήνιο είναι κρίσιμα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Ένα από αυτά είναι το ενδεχόμενο αλλαγής ορίων των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας, θέμα για το οποίο υπάρχουν διεργασίες καθώς επανήλθε το αίτημα για Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο ενώ διακινούνται και σενάρια για διεύρυνση ορίων της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Ευλόγως για το θέμα εκφράστηκε ερώτηση προς τον Μητροπολίτη Ιερόθεο. Από την απάντηση του προκύπτει πως το θέμα είναι υπαρκτό έστω κι αν δεν συζητείται στο προσκήνιο. Απάντησε τα εξής:

“Ως Μητροπολίτης Ναυπακτίας η θέση μου είναι λεπτή. Δεν θα αναφερθώ δημοσίως στο θέμα και έδωσα εντολή όσοι εργάζονται στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μην εκφράζουν απόψεις. Το θέμα με ενδιαφέρει άμεσα αλλά επισήμως δεν γίνεται συζήτηση συνοδικά. Αρμόδια όργανα είναι η Ιεραρχία της εκκλησίας όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. 81 μητροπόλεις συν Αρχιεπισκοπή πρέπει να αποφασίσουν μετά από εισήγηση. Και ακολούθως ότι αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί από την πολιτεία με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Το θέμα το γνωρίζω πολύ καλά και σας λέω ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Το Μεσολόγγι είναι Ιερά Πόλη. Δεν γίνεται να χάσει την έδρα. Το Αγρίνιο είναι πόλη 100.000 κατοίκων και είναι η μοναδική τέτοιας έκτασης που δεν είναι έδρα. Η Ναύπακτος ως Μητρόπολη έχει μεγάλη ιστορικότητα. Είναι πολύ δύσκολο».

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε η πολιτεία να παρέμβει για αλλαγή ορίων, απάντησε: «Είναι δύσκολο και αυτό. Υπάρχει καλή συνεργασία με την πολιτεία. Αν η εκκλησία θελήσει κάτι η πολιτεία θα το υιοθετήσει. Αν ισχύσει το αντίθετο δεν βλέπω το λόγο να υιοθετηθεί».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.