Τα δύο θέματα για τα οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποια απόφαση είναι το ζήτημα που προέκυψε με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων κ. Σεραφείμ τους οποίους σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ope.gr θα καλέσουν σε απολογία στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ, δηλαδή αυτή του Αυγούστου χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιευτεί κάποια επίσημη ενημέρωση. Όπως ανέφερε το Ope.gr από την προηγούμενη εβδομάδα, θα συζητηθεί η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων μ για απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ακόμα αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση της υγείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Για τους εμβολιασμούς:
Η πρώτη μέρα είχε στο επίκεντρο κυρίως τον εμβολιασμό και το σχέδιο της Πολιτείας «ελευθερία» για τον οποίο και προσήλθαν στο κτήριο της Ιεράς Συνόδου ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για να ενημερώσουν τους Ιεράρχες. Στη συνέχεια προχώρησαν σε δηλώσεις με τις οποίες τόνισαν ότι «Η Εκκλησία και η Πολιτεία είναι συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας».

Ο υπουργός ζήτησε από την Εκκλησία να προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης των πιστών στο θέμα του εμβολιασμού και για το λόγο αυτό Η ΔΙΣ αποφάσισε να εκδώσει Εγκύκλιο για τον εμβολιασμό που θα μοιραστεί στους πιστούς ενώ παράλληλα στάλθηκαν ερωτήσεις στον κ. Τσιόδρα ο οποίος θα τις απαντήσει με απλό τρόπο για να μοιραστεί στους πιστούς που είναι προβληματισμένοι και έχουν αμφιβολίες.

Το ανακοινωθέν της πρώτης ημέρας ανέφερε για τους εμβολιασμούς:
α) Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική Εγκύκλιος προς τον Λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή.

β) Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

γ) Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η Δ.Ι.Σ. ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο Εκπρόσωπος δε Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών Της προς τα Μέσα της Ενημερώσεως.

δ) Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:
Ακόμα η ΔΙΣ αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο αφορά την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και την επιμόρφωση των Ιερέων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και σήμερα Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021. Η ΔΙΣ τονίζει στο Δελτίο Τύπου ότι παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά της τα οποία διατυπώθηκαν με Υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως.

«Σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, η Δ.Ι.Σ. παραμένει σταθερή στα βασικά αιτήματά Της, όπως αυτά διετυπώθησαν στο από 24.6.2021 Υπόμνημά Της προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά καθ’ολοκληρίαν, αγωνιώσα για την λειτουργία των Δομών Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως ιδιαιτέρως στην Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη» αναφέρει το Δελτίο Τύπου.

Κατά την Συνέντευξη Τύπου ο δημοσιογράφος του Πρακτορείο Ορθοδοξία (ope.gr) κ. Δημήτριος Στρουμπάκος ρώτησε τον εκπρόσωπο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα αν είναι αισιόδοξος για τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες για να λάβει την απάντηση «Εμμένουμε στις 14 θέσεις που ζητήσαμε από την κυρία Υπουργό. Δεν ικανοποιήθηκαν όλες ανάμεσα σε αυτές είναι και Ακαδημία της Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται στο Νομοσχέδιο το ΣΜΥΚ στη Βελλά θα παραμείνει εκεί όπως ήταν αρχικά και αναμένουμε ακόμα τη διαβούλευση».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.