Ένα εθελοντικό κοινωνικό πρόγραμμα που αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ των ηλικιωμένων και των παιδιών υλοποιεί το κέντρο ημέρας «Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ» που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Άλμπας στη Ρουμανία. Στόχος του προγράμματος είναι η διδασκαλία των παιδιών από τα ταλέντα και τις εμπερίες των ηλικιωμένων.

Το πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο ενθαρρύνει τον εθελοντισμό στην τρίτη ηλικία και την ενεργή αλληλεπίδραση μεταξύ των γενεών ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ανταλλαγή αξιών και γνώσεων μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

Οι δραστηριότητες είναι επωφελείς και για τις δύο γενιές. Από τη μια πλευρά, οι ηλικιωμένοι ανακτούν το αίσθημα της χρησιμότητας και βιώνουν τη χαρά της ζωής και της παροχής σε νέα παιδία που ζουν δύσκολες καταστάσεις ενώ από την άλλη τα παιδιά δέχονται βοήθεια σε προβληματισμούς, ανακαλύπτουν νέα πάθη και αποκτούν πρακτικές δεξιότητες.

Το προηγούμενο έτος, 2019, το πρόγραμμα δραστηριοποίησε 418 ηλικιωμένους οι οποίοι πρόσφεραν πρωτότυπα εργαστήρια συνυφασμένα με τις γνώσεις τους.

Οι ευεργετικές συνέπειες της εβδομαδιαίας αλληλεπίδρασης με τους ηλικιωμένους εθελοντές ήταν άμεσα εμφανείς στα παιδιά.

Εκτός από τη βελτίωση των βαθμών και των σχολικών αποτελεσμάτων των νέων, υπήρξε επίσης βελτίωση των σχέσεων και της γενικής συμπεριφοράς, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση, την αυτοεκτίμηση, την αυτονομία και την υπευθυνότητα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.