Οδηγίες στους προϊστάμενους ενοριών και μετοχίων, ηγούμενους και ηγουμένες των μοναστηριών της Επαρχίας της Μόσχας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού εξέδωσε το Πατριαρχείο Μόσχας.

Αναλυτικότερα, με σκοπό την προστασία των ανθρώπων και ως απάντηση στο αίτημα των επιδημιολογικών αρχών αλλά και τηρώντας γερά την πίστη στο έλεος του Κυρίου, εγκρίνονται οι εξής κανόνες που συντάχτηκαν λαμβάνοντας υπόψιν την κανονική αλλά και την λειτουργική παράδοσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μέχρι να αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση προς το καλύτερο και μέχρι να ληφθούν νέες οδηγίες από τις επαρχιακές αρχές για πλήρη ή επιμέρους τερματισμό εφαρμογής των κανόνων, πρέπει να τηρούνται εξής σε όλα τα μετόχια, εκκλησίες, ναούς και μοναστήρια της Επαρχίας της Μόσχας.

Σχετικά με την Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων

1. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία ακύρωσης της Μετάληψης, και λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε συνθήκες επιδημιών να γίνεται μετάληψη, εφόσον μετά από κάθε πιστό το κουτάλι καθαρίζεται με μαντήλι, εμποτισμένο με οινόπνευμα (να εμποτίζεται τακτικά), έπειτα το βουτούν στο νερό, το νερό αλλάζει σύμφωνα με την πρακτική που προβλέπεται για την αλλαγή μαντηλίων.
2. Το υγρό να δίδεται μόνο ατομικά , σε κάθε πιστό ξεχωριστά και σε ποτήρια μίας χρήσεως.
3. Για το αντίδωρο να χρησιμοποιούνται γάντια μίας χρήσεως.
4. Για τον καθαρισμό του προσώπου του πιστού στην μετάληψη να χρησιμοποιούνται χαρτομάντηλα μίας χρήσεως με την μετέπειτα καύση τους. Τα μαντήλια να χρησιμοποιούνται μόνο για την προστασία του κουταλιού, έπειτα να βράζονται και να πλένονται με δέουσα ευλάβεια μετά από κάθε λειτουργία.
5. Οι πιστοί να μην φιλούν το Ποτήρι.

Σχετικά με τις Βαφτίσεις

6. Να τηρείται αυστηρά ο κανόνας αλλαγής και αγιασμού ύδατος μετά από κάθε περίπτωση βαφτίσεως. Για το λόγο αυτό κάθε Βάφτιση να γίνεται μόνο ατομικά με μετέπειτα απολύμανση της κολυμβήθρας (βαπτιστηρίου) με υγρό απολύμανσης (λίστα επισυνάπτεται).
7. Για να αλείψουμε με μύρο, χρησιμοποιούμε μπατονέτες μίας χρήσεως και την χαρτοπετσέτα με μετέπειτα καύση.

Σχετικά με το ευχέλαιο

8. Κατά το ευχέλαιο να χρησιμοποιείται η μπατονέτα μίας χρήσεως με μετέπειτα καύση.

Άλλες οδηγίες για την τέλεσή λειτουργιών, ποιμαντικού έργου και ζωής των ενοριών
9. Αντί να φιλάμε τον σταυρό στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, να εναποθέτουμε τον σταυρό στα κεφάλια των πιστών.
10. Επιστρέφοντας στην πρακτική του Καταστατικού που άλλαξε τα τελευταία χρόνια, στην Ολονύκτιο να γίνεται ευχέλαιο μόνο στην Εκτενή και στον αγιασμό του ελαίου. Σε όλες τις περιπτώσεις να χρησιμοποιείται η μπατονέτα μίας χρήσεως με μετέπειτα καταστροφή. Να γίνεται ασπασμός του Ευαγγελίου ή της εορτάζουσας εικόνας (σταυρού) με ευχή του ιερέα και άμεσο καθαρισμό του Ευαγγελίου και της εικόνας (του σταυρού) μετά από κάθε ασπασμό με χρήση υγρού απολύμανσης.
11. Οι ιερείς να μην δίνουν το χέρι για ασπασμό.
12. Κατά τον μοιρασμό του αντίδωρου ακι αγιασμένου άρτου να χρησιμοποιούνται γάντια μίας χρήσεως.
13. Να δίδεται αυξημένη προσοχή στον καθαρισμό εκκλησιαστικών και λειτουργικών σκευών με επιμελή καθαρισμό με καυτό νερό.
14. Να αναβληθεί μέχρι νεωτέρας λειτουργία του Κατηχητικού και όλων των εκκλησιαστικών φροντιστηρίων.
15. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των ενοριών, μετοχίων και μοναστηριών κατ’α το μέτρο του δυνατού να παρέχουν βοήθεια στους ηλικιωμένους με μεταφορά τροφίμων και προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Γενικές οδηγίες

16. Οι προϊστάμενοι, ηγούμενοι, ηγουμένισσες να επιβάλλουν σε όλους τους υπαλλήλους να τηρούν σχολαστικά μέτρα πρόληψης και να πλένουν τα χέρια τουλάχιστον 1 φορά ανά δύο ώρες.
17. Να γίνεται σχολαστικός εξαερισμός των ναών και όλων των κοινόχρηστων χώρων με σχολαστικό πρόγραμμα αερισμού.
18. Να απολυμαίνονται τακτικά όλες οι επιφάνειες των επίπλων στους ναούς με υγρό απολύμανσης και τα πόμολα.
19. Να καθαρίζονται με υγρό απολύμανσης τακτικά όλες οι εικόνας, τις οποίες ασπάζονται οι πιστοί.
20. Οι κληρικοί να προσέχουν την υγεία τους και με πρώτα συμπτώματα να ενημερώνουν άμεσα τους προϊστάμενούς τους και να προσφεύγουν στην ιατρική βοήθεια.
21. Να γίνονται σχολαστικές καταμετρήσεις θερμοκρασίες πριν την έναρξη της ημέρας σε όλους τους κληρικούς και υπαλλήλους που επικοινωνούν με τους πιστούς.
22. Να εξηγηθεί στους πιστούς ότι οι περιορισμοί πρέπει να ερμηνεύονται ως τήρηση των διαδχών της Αγίας Γραφής: «Οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου» (Μτθ 4:7). ТΚαι να εξηγείται στους πιστούς ότι για το καλό τους και για το καλό των διπλανών τους πρέπει να αποφύγουν την έλευση στους ναού με πρώτα συμπτώματα της ασθένειας ή του κρυολογήματος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.