Την απογοήτευσή της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας εκφράζει με τη σειρά της και η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και ζητεί από την Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση αυτή.

Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε χθες 16 Ιουλίου και σήμερα 17 Ιουλίου 2020.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος.

«Η προαναφερθείσα απόφαση ελήφθη χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αναφορές και εκφρασμένη θέση των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, εκπροσώπων ξένων κρατών, πολλών διεθνών οργανισμών, κληρικών διαφόρων θρησκειών και θρησκευτικών παραδόσεων. Βλάπτει τα θρησκευτικά συναισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών σε όλο τον κόσμο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της θρησκευτικής ισορροπίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, όχι μόνο στην ίδια την Τουρκία, αλλά και σε άλλα μέρη» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται μάλιστα, ότι σε μια εποχή που συνεχίζονται οι διώξεις εναντίον των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή, αυτή η απόφαση των τουρκικών αρχών φέρνει ιδιαίτερο πόνο: «Η Αγία Σοφία χτίστηκε προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού. Στο μυαλό εκατομμυρίων Χριστιανών, συνεχίζει να είναι ναός. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτός ο ναός έχει ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική σημασία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να διατηρήσουν τα χριστιανικά μωσαϊκά και θα παρέχουν στους χριστιανούς προσκυνητές πρόσβαση σε αυτά» τονίζει η Ιερά Σύνοδος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.