ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: Ήλθε η στιγμή να μιλήσουμε σοβαρά και ρεαλιστικά για το ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Να μιλήσουμε με βασικό σκοπό να μας καταλάβει η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Είναι προφανές ότι παρά την εξέλιξη του κόσμου, κυρίαρχες στον πλανήτη παραμένουν δυο δυνάμεις. Δύση και Ρωσία. Η κάθε μια με τις σφαίρες επιρροής της.

Η πολυεπίπεδη ανάμειξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, είχε ως βασικό στόχο την απομάκρυνσή της από τη μαμά Ρωσία, γεγονός που επετεύχθη, πλην Κριμαίας.

Οι Ουκρανοί όμως, όπως και οι Ρώσοι, είναι βαθειά θρησκευόμενος λαός. Έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα ήτο πάντοτε συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο αδελφών λαών.

Εξαιτίας της στροφής των Ουκρανών και της κόντρας (στα όρια πολέμου) με τους Ρώσους, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που τελεί υπό την άμεση επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας, θεωρήθηκε απειλή.

Ήταν λοιπόν άμεση ανάγκη των πιστών το να δημιουργηθεί μια ενιαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία να ενώσει όλες αυτές τις δυνάμεις αλλά κυρίως τον λαό.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας (όπως άλλωστε δικαιούται), όλοι υποστηρίξαμε το νέο εγχείρημα, με γνώμονα μονάχα το καλό της Ορθοδοξίας και των Πιστών.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Έριδες, διχασμός, φιλονικίες μέσα στην νεοσύστατη Εκκλησία του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου, έδιναν πάτημα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς να αμφισβητούν.

Βασικότερο όλων η επικοινωνιακή πολιτική

Εν έτει 2019, δυστυχώς ζούμε στην εποχή της λεζάντας, της ατάκας, ακόμη και στην εκκλησιαστική ενημέρωση. Όσο και αν αρνούνται οσρισμένοι να παραδεχθούν.

Ο κόσμος καθημερινά κατακλύζεται από χιλιάδες ειδήσες, και τις περισσότερες φορές απλώς κοιτά τον τίτλο για να ενημρωθεί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δυστυχώς δεν έχει εξελιχθεί σε αυτόν τον τομέα. Καθημερινά Ιερείς και Θεολόγοι δίνουν φιλότιμο αγώνα δια μέσω της αρθρογραφίας να κατευθύνουν κάπως τους αναγνώστες, πράγμα στο οποίο αποτυγχάνουν.

Οι πολίτες σήμερα είναι μαθημένοι στην εύκολη γνώση, χωρίς κόπο. Δεν πρόκειται να διαβάσουν ένα κείμενο 3000 λέξεων για εκκλησιαστικά θέματα.

Απλοί Ιερείς και πολίτες έχουν σε συγκεκριμένα κουτιά την αλήθεια στο μυαλό τους.

Αρκετοί πληγώνονται σφόδρα με την εικόνα που περνά προς τα έξω, ότι δηλαδή το Οικ. Πατριαρχείο συμπροσεύχεται με καθολικούς είναι υπέρ της πανθρησκείας κλπ, γεγονότα που για τον απλό, συντηρητικό στην πλειοψηφία του Έλληνα είναι κόκκινες γραμμές.

Εξ ου και ταυτίζεται με το Ξανθό Ορθόδοξο Γένος του Πούτιν, θεωρώντας πως είναι πως σταθεροί ακόμη και αν σφάλει.

Από την άλλη πλευρά, το Φανάρι δεν δύναται να πράξει αλλιώς, έχοντας τους φανατικούς ισλαμιστές του Ερντογάν ante portas.

Οι ιερείς το ίδιο.

Καθημερινά υπογράφουν χιλιάδες ιερείς επιστολές που ζητούν από την Ιεραρχία να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τρέμω στην ιδέα των συνεπειών αυτής της επιλογής.

Πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Γιατί δεν είχαν προνοήσει εκέινοι που κάνουν τον σχεδιασμό ότι δίχως επικοινωνιακή αντεπίθεση και αν δεν καλλιεργήσουν σωστό κλίμα δεν θα προχωρήσει η διαδικασία;

Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα εφημερίδα της χώρας, ουδέποτε πήρε θέση με τη μια ή την άλλη πλευρά.

Μεταφέρουμε απλώς τα γεγονότα για το συμφέρον της Ορθοδοξίας.

Πρέπει όμως να αντικρίσουμε όλοι την πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε.

Ή να αλλάξουμε.

Προτού να είναι αργά.

Ανδρέας Μ. Καραγιάννης – 1 Οκτωβρίου 2019

Συγγραφέας – Νομικός

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.